Новому УПК, который действует в Украине, уже больше года

14.12.2013 19:37   -
Автор:

КПК нещодавно відзначив ювілей. За новим Кримінально-процесуальним кодексом Україна  живе вже більше року. Документ набув чинності в листопаді дві тисячі дванадцятого. Тож можна сміливо, кажуть фахівці, говорити про ефект його використання на практиці.

Артур Мартін директор Юридичного департаменту облдержадміністрації

-После принятия УПК на 30% уменьшилось количество уголовно-процессуальных задержаний, на 40% уменьшилось количество лиц, находящихся в СИЗО, на 30% уменьшилось количество обысков СК на 10% уменьшилось внегласное вмешательство в личную жизнь лиц. Вся эта статистика свидетельствует об общей гуманизации уголовного процесса в Украине.

Основні переваги документа, кажуть юристи – це неможливість повернення кримінальної справи на додаткове розслідування та існування єдиного державного реєстру досудового розслідування.

Артур Мартін директор Юридичного департаменту облдержадміністрації

-Раньше это было основным камнем преткновения, когда дела затягивались, дело вроде бы уже доходило до конечной стадии, но опять возвращалось на дополнительное расследование. Сейчас законодатель исключил напрочь эту возможность. Устранен институт возбуждения уголовного дела. Если раньше уголовное дело начиналось с того, что выдавалось постановление о возбуждении уголовного дела, то сейчас применен другой принцип, принцип регистрации сведений преступлений.

Саме в єдиному державному реєстрі досудового розслідування тепер містяться всі кримінальні справі. Завдяки спеціальній захищеній від зламування комп'ютерній системі, доступ до них мають лише ті фахівці, які займаються ними.
Ще один важливий плюс КПК в тому, що в ньому забезпечені однакові можливості, як для сторони обвинувачення, так і для захисту. За новим кодексом права прокурорів значно розширилися. Відтепер вони разом із слідчими стали активними учасниками судового процесу. Також введена фігура слідчого судді.

Євген Попович прокурор Харкова

-У нас тепер каждое уголовное дело имеет два лица: следователь и прокурор, процессуальный руководитель, и вот они вдвоем садятся и, следователь выполняет все технические действия, допросы, подготовка документов, прокурор ходит в суд, суд по новому УПК 49 положений должен санкционировать у следственного судьи.

Захисником підозрюваного за новим Кримінально-процесуальним кодексом може бути тільки адвокат, а не родич чи просто правозахисник. Це робиться для того, говорять юристи, щоб підвищити якість правового захисту обвинуваченого або підозрюваного.

Нові правила ввели також поняття інституту присяжних. Він застосовується тоді, коли розглядається справа за тяжким злочином і є загроза довічного ув"язнення. На таких слуханнях поряд із двома суддями мають бути присутні троє присяжних. За таким принципом в Україні вже проведено більше двадцяти судових процесів. І тільки в одному з них суд присяжних ухвалив виправдальний вирок.

Не менш важлива перевага документа – розвантаження слідчих ізоляторів. Цьому сприяло введення  домашнього арешту, впевнені юристи. Підписка про невиїзд у новому кодексі зовсім зникла, але залишилося таке поняття, як взяття під варту.

Євген Попович прокурор Харкова

-Такая мера пресечения, как содержание под стражей, она осталась, она теперь называется, как исключительная мера пресечения. Мы будем реже применять эту меру пресечения, вернее не мы, а мы будем просить суд применить такую меру пресечения в исключительных случаях по тяжким и особо тяжким преступлениям.

Кримінально-процесуальний кодекс ввів також поняття безоплатної правової допомоги. Згідно з ним з першого січня цього року в Україні працює єдиний телефонний номер (0 – 800 – 213103). Зателефонувавши на нього, кожен затриманий має право вимагати безоплатного адвоката від держави, а доки той не прибув на дільницю, зберігати мовчання.

Роман Лихачов адвокат

-Согласно этого звонка, есть ряд адвокатов, которые находятся непосредственно в офисе и принимают звонки по указанного телефону. После этого адвокат будет выезжать в тот райотдел, непосредственно где было задержание и оказывать правовую помощь.

А ще безоплатну правову допомогу також надають всі органи влади. З початку року на Харківщині за нею звернулося більше півтори тисячі людей.