В Украине планируется государственное регулирование цен

15.04.2020 13:01   -
Автор:
В Україні, на час карантину, Уряд планує  запровадити державне регулювання цін на низку життєзабезпечуючих товарів та продуктів харчування, – повідомляється у Національній Раді економічного розвитку.
 
“Моніторинг буде розповсюджений на десять продуктів, вісім фармпрепаратів та два медичних товари. Якщо ціна в торгівлі на них планує підвищуватися, то заклад торгівлі через електронну форму зобов’язаний повідомляти про це в Держпродспоживслужбу. На виробників або постачальників це регулювання не розповсюджується. Але держава буде вивчати причини зростання цін в роздрібних магазинах та аптеках, і мати можливість впливати й на виробників, або імпортерів, якщо ціни зростають без економічного обґрунтування”
 
Наразі Уряд приймає відповідну  постанову на законодавчому рівні. Вже названо перелік основних продуктів харчування, ціни на які буде контролювати держава, зазаначають у Національній Раді економічного розвитку:
 
"Державному контролю підлягають:
 
– Крупа гречана;
– Цукор- пісок;
– Борошно пшеничне (вищий сорт);
– Макаронні вироби вітчизняного виробництва;
– Молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці);
– Хліб житньо-пшеничний;
-  Яйця курячі, категорії С1;
– Птиця (тушка куряча);
– Вода мінеральна без газу;
– Масло вершкове, жирністю 72,5 %."
 
Вперше вода питна потрапила до соціально-значущих товарів. Якщо будуть підстави, – підкреслюють у Держпродспоживслужбі, то перелік продукції, яка підлягає контролю, може зростати. Також державне регулювання розповсюджується на медичні маски і рукавички, в якості засобів індивідуального захисту під час пандемії коронавірусу.
 
Експерти прогнозують, що традиційного подорожчання цін перед Великодніми святами цього року, скоріш за все, не відбудеться через відсутність великого попиту на пасхальну продукцію. Українці планують відзначати Воскресіння Хрестове вдома і скромно.