В польском консульстве пересмотрели требования к украинским страховым компаниям.

04.02.2019 16:16   -
Автор:
У польському консульстві переглянули вимоги до українських страхових компаній. Тепер труднощі з виїздом до сусідньої держави мають заробітчани та студенти. Через "неправильну страховку" українці не можуть отримати нацвізу категорії D. Якщо торік було півсотні акредитованих компаній, то наразі польська сторона приймає поліси лише від шістьох. 
 
В'ячеслав Черняховський гендиректор Асоціації "Страховий бізнес"
 
По факту, видають медстраховки тільки дві компанії. Решта працюють з іншим сегментом ринку. А ті компанії, кому це було цікаво, в рекомендований список не потрапили. Ми підключили до вирішення проблеми наш МЗС і Нацкомфінпослуг. Чекаємо нову акредитацію, але питання поки так і не вирішено. Скандал тільки розгоряється.  
 
Критична вимога поляків до страховиків – аудит від міжнародних компаній. Переважна більшість українських компаній робили це на вітчизняних фірмах. Деякі експерти такі дії поляків називають виправданими, адже вони відрізають ті компанії, які не виконують свої зобов'язання перед клієнтами. З іншого боку, це обмежує коло компаній, які можуть працювати з медстраховками в Шенгені. Як наслідок – обрані компанії підняли розцінки. Якщо раніше вартість поліса була у межах 250-500 гривень, то зараз піврічна віза обійдеться від шестиста до восьмиста гривень. 
 
Тетяна Бугакова директор агентства з працевлаштування за кордоном 
 
Кількість страхових компаній дуже скоротили. У нас навіть виникла через це проблема – люди, які подалися на візу (в період скорочення переліку підприємств) отримали відмови, хоча на момент подачі, інформації про те, що приймають документи зі страховками не від усіх компаній, не було. Правда при повторній подачі вже з новою страховкою, візи відкрили. Але клієнти втратили робочі дні по візі, та й вартість страховок виросла мінімум в 2 рази. 
 
Взагалі українці можуть заїхати до Польщі по біометричному паспорту із будь-якою страховкою та працевлаштуватись на місці. Проте пошук роботи і оформлення забирає час, кажуть експерти. А по безвізу можна перебувати за кордоном не більше дев'яноста днів. Більшість польських работодавців через це не хочуть брати українських заробітчан із біометрикою. 
 
Василь Воскобойник президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування 
 
Робочу візу отримують переважно через візові центри. Потрібно подати запрошення на роботу, оригінал паспорта, заяву і медстраховку. Якщо прикладіть поліс від компанії, яка не входить в список, визначений польською стороною, вам просто відмовлять у видачі. Але люди продовжують отримувати візи, оскільки на підставі біометричного паспорта дозволено перебувати там не більше 90 днів. У цей термін входить час на підготовку документів, на проведення інструктажу з безпеки, медкомісію. У людини на роботу залишається всього 2,5 місяці, а якщо отримувати робочу візу, то по ній працювати можна півроку".
 
Тим часом на офіційному сайті Посольства Польщі розмістили роз'яснення щодо ситуації. Там вказали, що заявники мають подавати поліс із страховою сумою покриття у 30 тисяч євро. Строк дії документу має покривати весь термін перебування та всі витрати, що можуть виникути із потребою повернення з медичних міркувань, потребою термінової меддопомоги, госпіталізації та у зв'язку зі смертю.
 
Перелік компаній обемежили через те, що не всі страховики виконують зобов’язання перед польськими медичними закладами, а фінансові ризики, пов’язані з наданням медичних послуг, обтяжують медичні заклади. Тож, дбаючи про страхову безпеку заявників, польські консульські установи на Україні прийматимуть виключно поліси, які гарантують повну відповідальність страховика. З переліком компаній можна ознайомитись на офіційному сайті Посольства Республіки Польща. 
 
Якщо до комплекту документів заявник долучить поліс медичного страхування подорожуючих за кордон, що є виданий іншим страховиком (не зазначеним у вищенаведеному списку), консул буде перевіряти, чи умови договору страхування даного полісу дійсно гарантують медичним закладам на території Польщі  заспокоєння своїх вимог щодо страховика. У випадку, якщо страховий поліс не буде відповідати вищезгаданим вимогам, консул матиме підстави відмовити у наданні візи.