В 2018 количество людей, которые будут иметь право на субсидии, сократится на треть

21.04.2017 14:46   -
Автор:
Українці стали отримувати більше прибутку, кажуть в уряді. Тому там ухвалили рішення: наступного року переглянути кількість громадян, які мають право отримувати субсидію на послуги ЖКГ.
 
Андрій Рева міністр соціальної політики України
 
Коли ми підраховували, скільки взагалі може бути одержувачів субсидій, то виходило 8-9 мільйонів домогосподарств. За фактом на січень 2017 року їх було 7,5 мільйонів. Решта 1,5 мільйона, швидше за все, мали формальне право на отримання дуже невеликої субсидії, але просто не захотіли займатися її оформленням. Оскільки стрімкого зростання тарифів вже не буде, а доходи людей ростуть, я прогнозую, що на 1 січня 2018 року субсидії отримуватимуть близько 5 мільйонів домогосподарств. 
 
Крім того, повідомили в уряді, зекономлені на опаленні людьми гроші не залишаться на рахунках споживачів. А повернуться до держказни. Переплату за центральне опалення спишуть повністю, розповів віце-прем'єр міністр Павло Розенко. Тим, хто грів будинок газом, залишать лише частину суми.   
 
Павло Розенко віце-прем'єр-міністр України
 
Если вы отапливаете дом или квартиру газом, на счету оставят сумму, эквивалентную 100 кубометрам газа. И её можно будет использовать на протяжении только 1 месяца. Если у вас переплата по центральному отоплению – все деньги спишут со счёта и вернут в бюджет. На такой шаг государство пошло из-за сложной экономической ситуации в стране.
 
Це нововведення, не приховують фахівці, повністю відіб’є мотивацію в українців економити енергоносії під час опалювального сезону. Серед інших змін, що відбудуться протягом наступних кількох років – введення монетизації субсидій. До цієї форми планують перейти поступово. Спочатку хочуть "живими грошима" компенсувати зависокі житлові тарифи громадянам особисто. Потім – безпосередньо енергогенеруючим компаніям, аби виключити з цього ланцюжка споживачів.