Українцям, як і до війни, відключатимуть комунальні послуги за борги та нараховуватимуть пеню

09.01.2024 14:35   -

Кабінет міністрів скасував мораторій на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування штрафів та пені для боржників, а також на стягнення заборгованості у судовому порядку.

Мораторій на відключення комунальних послуг продовжить діяти лише на окупованих територіях і у місцевостях, де тривають бойові дії. Перелік таких громад затверджує Міністерство з питань реінтеграції.

Також не відключатимуть ЖКП за борги, якщо нерухоме майно споживача було пошкоджене внаслідок бойових дій. При цьому власник має проінформувати про такий випадок виконавця комунальної послуги.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Про який же мораторій йдеться: Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну 5 березня 2022 р. Кабмін ухвалив постанову №206, якою наклав мораторій на комунальні послуги.

Цим мораторієм було заборонено:

  • нарахування та стягнення штрафів, пені, інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
  • припинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їхньої несплати чи оплати не в повному обсязі.

Також важливо знати: Якщо споживачі тимчасово не проживають у приміщенні понад 30 календарних днів, вони мають надати відповідну заяву та документи постачальникам комунальних послуг, що підтверджують їх відсутність. Це можна зробити в електронній або паперовій формі. Це можуть бути довідки з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби, відбування покарання тощо.

ОСТАННІ НОВИНИ