Украина запасается вакцинами против кори на три года вперёд

26.04.2019 13:03   -
Автор:
Кір не відступає. І з кожним днем до списку людей, яких вразив вірус, додаються нові. Тільки з початку цього року захворіло майже 42 тисячі українців, від ускладнень померло п'ятнадцятеро. А загалом за два роки вирування інфекції, занедужали сто тисяч людей, 36 випадків захворювання закінчилися летально. У Мінохорони здоров'я закликають пройти щеплення. І щоб ыз цим не було проблем, до України найближчим часом надійде додатково 780 тисяч доз вакцини проти кору, паротиту та краснухи, що будуть придбані за гроші, заощаджені раніше завдяки ефективним процедурам державних закупівель через міжнародні організації.
  
Міністерство охорони здоров'я України 
 
МОЗ, разом з Центром громадського здоров’я розробили спеціальну методику, яка дозволила розрахувати потреби у вакцинах на три роки наперед. Додаткова закупівля вакцин пов’язана з несприятливою епідеміологічною ситуацією щодо кору в Україні і постійним зростанням середньомісячного використання вакцин. Додаткові поставки вакцин дозволять гарантовано покрити потребу в щепленнях, що зростає у зв’язку зі спалахом. Відповідно для дітей, які не вакцинувалися раніше, та дорослих із груп ризику (медики, вчителі, студенти, військові та часники ООС) дефіциту в вакцинах не буде. 
 
Кожен бажаючий пройти щеплення може це зробити, запевняють у МОЗ. За данними міністрества, на сьогодні всі області повністю забезпечені вакцинами, закупленими за державний кошт. При цьому, кажуть, вакцинуватись безоплатно за Календарем щеплень матимуть змогу всі пацієнти, які підписали декларацію з сімейними лікарями в комунальних, державних медзакладах. А спочатку літа таку можливість матимуть і пацієнти приватних медичних установ, які щоправда уклали угоди з Національною службою здоров’я України.