У Харкові 89% дітей зі статусом знаходять нову сім’ю – мерія

12.05.2023 12:03   -

Цей харківський медзаклад одни з тих, що став новим домом для покинутих дітей, або тих, кого забрали від батьків через небезпеку для їх життя. Дехто  – досі без імені та статусу. Така жорстока правда цих маленьких діток – вихованців 16-тої дитячої клінічної лікарні, які тільки-но пізнають світ, але по-особливому – самостійно, – хоч з медиками і соціальними службами. Та ще й в умовах війни.

АНДРІЙ ДЕРКАЧ МЕДИЧНИЙ ДИРЕКТОР КНП “МІСЬКА КЛІНІЧНА ДИТЯЧА ЛІКАРНЯ №16” ХМР
Міша до нас надійшов у березні місяці. Надійшов у супроводі працівників поліції по акту поліції про покинуту чи знайдену дитину. На жаль, мама Міші померла, у зв’язку з чим дитина знаходиться у нашому закладі. Міша був обстежений. На даний час він соматично абсолютно здоровий. З метою подальшого розвитку психомоторного дитина займається з реабілітологами, з психологами. Забезпечений всім необхідним. Але ми добре розуміємо, що материнську любов і увагу не замінить ніщо.

СВІТЛАНА ГОРБУНОВА-РУБАН ЗАСТУПНИК ХАРКІВСЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВИ З ПИТАНЬ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я І СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ
Це діти, від яких відмовились в пологовому і вони поступили сюди на обстеження і якщо треба, а як правило треба – лікування. Це діти, яких вилучили з небезпечних умов – забрали від батьків, які ведуть асоціальний образ життя. Перш ніж вирішити долю цих дітей, перш ніж вирішити, який статус у них буде після того, як вони були відібрані, ми відправляємо їх в лікарняний заклад. Їх тут обстежують, і якщо треба лікують. І після того, як наша служба у справах дітей вирішує питання статусу цієї дитини, а це може бути дитина, яка позбавлена батьківського піклування, вона прирівнюється до сироти. І ця може бути ситуація, коли батьки схаменулись і почали робити все, що від них требує служба – а це лікування в медзакладах, наркодиспансері, а це приведення до порядку свого помешкання: стірка, прибирання, якщо треба ремонт і все таке, що треба, щоб для дитини були потрібні умови. Тобто тут багато роботи і кожна дитина це індивідуальна ситуація.

І цей медзаклад частина системної роботи з такими особливими дітками у Харкові. Бо якраз тут сиротам та тим від кого відріклись рідні,  малюкам, яких забрали від небезпечних батьків та важкохворим дітям надають фахову меддопомогу та догляд. Це серйозний механізм, який неможливо порушити. Все для того, щоб вберегти кожну дитину поки юридично вирішується її подальша доля.

МАРИНА КУЧЕРЕНКО ДИРЕКТОР КНП “МІСЬКА КЛІНІЧНА ДИТЯЧА ЛІКАРНЯ №16” ХМР
На теперішній час у нашому закладі таких діточок, які лишині батьківсього піклування всього 6. Раніше було набагато більше. Десь місяця 2 тому у нас було біля 20 діточок у нашому закладі. Це і маленькі дітки, це і дорослі. У нас були діти, яким 15-16 літ. Якщо дитина потребує медичної допомоги, то така допомога надається в максимально повному обсязі. У нас є дитинка, яка була прооперована в іншій лікарні. У неї було захворювання центральної нервової системи. Зараз вона очікує другого етапу лікування – хірургічного лікування. А поки за нею спостерігають лікарі та медичні сестри у відділенні реанімації. У нас є діти, у яких є генетично обумовлені захворювання. Вони теж консультуються різними лікарями.

АНДРІЙ СОЛОМАХІН ЗАВІДУВАЧ ВІДДІЛЕННЯ ІНТЕНСИВНОЇ ТЕРАПІЇ КНП “МІСЬКА КЛІНІЧНА ДИТЯЧА ЛІКАРНЯ №16” ХМР
Цій дитинці майже 5 років, знаходиться на лікуванні у зв’язку з тяжкими органічними ураженнями головного мозку, появи неврологічного дефіциту. Дихає через трахеостому, годується через гастростому. Потребує нашого спостереження і догляду.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

МАРИНА КУЧЕРЕНКО ДИРЕКТОР КНП “МІСЬКА КЛІНІЧНА ДИТЯЧА ЛІКАРНЯ №16” ХМР
У нас робиться все, щоб діти могли отримати не тільки медичну допомогу, але й соціальну. В нас з такими дітками займаються наші психологи. Діти, які досягли шкільного віку вони уходять до Школи супергероїв.

СВІТЛАНА ГОРБУНОВА-РУБАН ЗАСТУПНИК ХАРКІВСЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВИ З ПИТАНЬ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я І СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ
Так, такі діти є, але вони є всюди. Але ми робимо все, щоб вони почувались як вдома. Стосовно звернень і бажання всиновити дитину. То я хочу сказати, що слава Богу, бажаючих всиновити цих дітей значно більше ніж самих дітей, які підпадають під усиновлення. Для цього треба звернутися в Адміністрацію за місцем свого проживання. Там є представник служби у справах дітей і вони нададуть необхідну консультацію.  Це такий кропіткий і довгостроковий процес. Тому що треба стати на облік, треба пройти навчання потенційних опікунів. Треба надати всі необхідні документи, які підтверджують і наявність житлової площі, і наявність заробітної плати, що сім’я має дохід і має можливість виховувати цю дитину. Тобто це великий процес. Філософія нашої територіальної громади і міської ради, щоб віддавати цих дітей у сімейні форми виховання. Я проводила на 1 квітня моніторинг і за військовий час і за останні 3 роки. І хочу вам сказати, що 89% дітей, яким ми присвоїли статус пішли в сімейні форми виховання.

ОСТАННІ НОВИНИ