Трудовий стаж українців: що з ним буде під час воєнного стану

03.10.2022 14:01   -

Війна, окупація, евакуація. Як підтвердити стаж без трудової книжки? В Україні – нові правила. Постанова Кабміну передбачає інший порядок підтвердження стажу для нарахування пенсій. Кого це стосується та як працює механізм?

Мінімум двоє свідків. Цього достатньо щоб підтвердити трудовий стаж для нарахування пенсії. Але нові правила стосуються не всіх, А лише тих українців, які знаходились в окупації чи зоні бойових дій під час російського вторгнення. І за певних умов – якщо хоч якісь докази залишились у базі підприємства чи установи, де працювала людина.

За законом, підставою для нарахування пенсійних виплат є трудова книжка. Але війна наклала відбиток на всі процеси життєдіяльності українців. Тож Кабмін вніс зміни до Порядку підтвердження наявного трудового стажу.
Тепер у разі відсутності трудової книжки ( паперової чи електронної) або відповідних записів, робочий стаж буде встановлюватися на підставі інших документів — з місця роботи, служби, навчання, архівів.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
Підтвердження стажу без трудової книжки та неповних записів у ній здійснюється наступним чином:
— приймаються дані з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;
— дані з виписок, довідок та наказів на основі даних, наявних в системах підприємств;
— особових рахунків та відомостей про видачу заробітних плат;
— посвідчень чи характеристик;
— трудових договорів та угод з примітками про виконання;
— платіжних доручень, квитанцій з банків, поштових переказів про сплату страхових внесків, якщо людина працювала у галузі сільського господарства;
— документів, що підтверджують сплату страхових внесків для зарахуваня стажу для підприємців;
— інших документів з даними про періоди роботи.

А от ті громадяни, відомості про роботу яких збереглись в архівах підприємств та установ розташованих на тимчасово окупованій території, в місті проведення АТО чи стримування росіян, у громадах з зони бойових дій, можуть підтвердити робочий стаж на підставі свідчень не менше двох свідків, які були знайомі з заявником на роботі одного підприємства.
Яна Біляєва Олексій Муравйов