Спортивні новини Харкова | 17.03.2023

17.03.2023 16:27   -

Вершина підкориться сильним. Михайло Вишнівецький став чемпіоном Європи з греко-римської боротьби у віковій категорії: “двадцять три роки”, що відбувся у столиці Румунії – Бухаресті. Студент Харківського державного біотехнологічного університету був першим у найважчій та найпрестижнішій вазі – до ста тридцяти кілограмів. На шляху до фіналу Вишнівецький виграв три поєдинки, а першим від нього постраждав лідер азербайджанської команди Сархан Маммадов. У чвертьфіналі вихованець заслужених тренерів України Юрія та Димитрія Тимченка уклав на лопатки румуна Гяна Алі, у півфінальному поєдинку також достроково змусив залишити килим “класика” з Туреччини Мухаммета Хамзу Бакіра. У головній битві двадцятирічний харків’янин зустрічався із грузинським борцем Георгієм Цопурашвілі. Фінал очікувано вийшов складним, Михайло Вишнівецький виграв його з перевагою в три бали-чотири: один і отримав золоту медаль. У загальнокомандному заліку чемпіонату Європи U23 з греко-римської боротьби збірна України посіла друге місце.

Олександр Черняєв виборов бронзову нагороду на другому етапі Серії А Всесвітньої федерації карате, що зібрав у турецькому місті Конья понад тисячу учасників із сімдесяти шести країн. Дев’ятнадцятирічний харківський спортсмен піднявся на п’єдестал у куміте у ваговій категорії до сімдесяти п’яти кілограмів. “Бронза” дісталася йому у важкій боротьбі. Перш ніж отримати шанс поборотися за медаль, Черняєв провів п’ять боїв, у яких здолав азербайджанського, японського та двох турецьких каратистів, і поступився у півфіналі ще одному місцевому фавориту, майбутньому срібному призеру змагань Юруру Омеру Фаруку. У поєдинку за третє місце учень заслуженого тренера України Олександра Буряка переміг спортсмена з Німеччини за рішенням суддів – хантей. Для Черняєва – це друга бронзова медаль Серії А. Торік він досяг аналогічного успіху на турнірі в Джакарті. У рейтингу Всесвітньої федерації карате Олександр Черняєв, який зараз тренується у Полтаві у спортивному клубі “Вадо-Кай”, знаходиться на двадцять другій позиції. Третій етап Серії А пройде в середині квітня у Канаді.

У столиці Південної Кореї – Сеулі завершився чемпіонат світу з шорт-треку, на якому Харків у складі національної збірної України представляли троє спортсменів. До п’єдесталу вони не добігли, але виступили гідно. Данило Федоренко, який дебютував на планетарному турнірі, проявив себе з найкращого боку та пробився до чвертьфіналу на дистанції п’ятсот метрів. У підсумковому протоколі він посів шістнадцяте місце серед п’ятдесяти трьох учасників. Жіноча естафетна команда із харків’янками Світланою Репецькою та Мирославою Селюковою у складі, вперше в історії відібравшись на чемпіонат світу, показала на сеульському льоду одинадцятий результат. Юні підопічні старшого тренера збірної Харківської області Віталія Сивака – сестри Катерина та Єлизавета Соловйови відзначилися на юніорському чемпіонаті Німеччини. Вони виграли у своїх вікових категоріях по чотири золоті медалі – на трьох дистанціях і в багатоборстві.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Національна серія з велосипедного кросу продовжилася в Кропивницькому, де відбувся другий етап чемпіонату України в індивідуальній гонці та всеукраїнські змагання – в груповій. Єдину нагороду харківській обласній збірній принесла чотирнадцятирічна Карина Кононенко, яка стала срібним призером в дівочій «роздільці». Від Ангеліни Кузнецової з Дніпра, яка виграла індивідуальну гонку на 5 кілометрів, вихованка Пісочінської ДЮСШ відстала на тридцять чотири секунди, «бронзову» черкащанку Юлію Тичковську – випередила на тридцять п’ять секунд. Ще дві харків’янки Кіра Дубініна та Марина Романенко розташувалися в цьому заїзді на шостій та двадцятій позиціях відповідно. Найдосвідченіший учасник змагань, шістдесятидворічний тренер відділення велоспорту Пісочінської ДЮСШ Ігор Гримайло, змагаючись з набагато молодшими суперниками, посів у чоловій індивідуальній гонці дванадцяте місце серед двадцяти п’яти учасників. В груповій гонці Дубініна та Вікторія Кононенко зупинилися в колесі від п’єдесталу, ставши четвертими серед дівчат і молодших дівчат відповідно. Дубініной не вистачило до «бронзи» лише однієї секунди, Кононенко програла третій призерці трохи більше хвилини. На наступному тижні національна серія з велокросу відбудеться в Черкасах.

ОСТАННІ НОВИНИ