Сколько будет стоит украинцам участие в новых энергоэффективных законах?

21.07.2017 15:02   -
Автор:
Два нормативно-правові акти, обидва стосуються енергоефективності. Президент України підписав закони, які, як він повідомив, допоможуть економити і державі, і українцям газ, тепло, воду та світло. Для цього створять фонд енергоефективності. 
 
Закон України "Про фонд енергоефективності"
 
"Фонд утворюється для сприяння досягненню сукупного енергозбереження у кінцевому споживанні з урахуванням національних цілей України щодо енергоефективності, а також для реалізації заходів, спрямованих на їх досягнення, що визначаються у національних планах з енергоефективності та схвалюються Кабінетом Міністрів України. Методика розрахунку економії енергії затверджується Кабінетом Міністрів України відповідно домовленості з ЄС та договору про заснування енергетичного співтовариства."
 
Зараз Україна належить до країн, де витрачається найбільше енергоресурсів, кажуть експерти. Виправити ситуацію допоможе ізоляція будинків, а також оснащення їх економічними приладами. У новому законі прописано, що всі ці роботи мають провести власники будівель. Потім розраховувати на часткову компенсацію витрачених грошей з держфонду енергоефективності. На реалізацію проектів в бюджеті України передбачено вісімсот мільйонів гривень. Також надасть більше ста мільйонів євро Європейський союз. Однак, зазначено в законі, кредити люди не отримають, поки не проведуть енергоаудит. 
 
Закон України "Про фонд енергоефективності"
 
"Часткове відшкодування вартості заходів з енергоефективності здійснюється, за умови наявності сертифікату та енергетичної ефективності будівель, з метою визначення економічно та технічно доцільного рівня їх енергетичної ефективності, якщо інше не передбачено цим Законом."
 
За цей енергоаудит мають сплатити власники будівель. Його розмір сягає від десяти до тринадцяти тисяч гривень. Аудитори визначають заходи, які потрібно провести і складуть кошторис. Після документи необхідно подати в банк, який надасть кредит на оплату роботи підрядників і матеріали. По закінченню роботи, люди мають провести ще один енергораудит. Фахівці перевірять результат модернізації. Тільки після цього держава компенсує частину кредиту. В середньому ця частина складає половину від загального кошторису. Решта коштів лягає на плечі мешканців будинків.