Ще 12 медзакладів в Україні робитимуть трансплантацію

16.07.2020 14:56   -
Автор:
Трансплантації в Україні – зелене світло. Перелік медустанов, які мають право проводити пересадку органів, поповнився. А значить проведення більшої кількості операцій тепер цілком реально. Адже щороку близько 5 тисяч українців потребують трансплантації, яка останніми роками системно в Україні не проводилась. Однією з головних причин було недосконале законодавство. Тож хворі шукали порятунку за кордоном, витрачали чималі власні кошти, бо державного фінансування, враховуючи велику вартість такого лікування, вистачало всього на кілька сотен пацієнтів. 
 
Максим Степанов міністр охорони здоров’я 
 
Ми хочемо в найближчі роки вийти на дуже сильно розвинутий рівень самих ровинутих європейських країн в трансплантації. Вчора ми додали до переліку закладів, які можуть робити трансплантацію ще 12 закладів, 9 по транній трансплантації і 3 по трансплантації кісткового мозку. Також, згідно вчорашнього рішення передбачено вперше в Україні фінансування алогенної трансплантації кісткового мозку, в тому числі отримання донорського матеріалу із Всесвітньої асоціації донорів кісткового мозку. Такі в нас приємні новини.
 
В Україні, зазначає Степанов, для того, щоби проводити операції з пересадки органів є і кваліфіковані фахівці, і медичне обладнання. І якщо система з трансплантації запрацює в повній мірі це перш за все дозволить врятувати життя українців, а також заощадити бюджетні кошти, бо тільки цогоріч на лікування пацієнтів за межами України було виділено майже мільярд гривень. Тож у МОЗ заявляють, що розробили чіткий план роботи в цьому напрямку, визначили принципи реалізації проекту та зміни фінансового механізму щодо проведення трансплантації.  
 
Ігор Іващенко заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції 
 
Зміни, які прийняті вчора за ініціативою Міністерства охорони здоров’я, перш за все передбачають можливість покращення взаємодії закладів охорони здоров’я при проведенні трансплантацій в Україні, а також покриття усіх суттєвих складових витрат, які пов"язані з проведенням цих процедур.
 
Вартість тарифу таких операцій, запевняють в профільному міністерстві, буде суттєво нижче ніж в закордонних клініках в понад 4 рази, а це означає, що за ціною однієї трансплантації десь там на чужині, можна вилікувати принаймі 5 українців ось тут, вдома.