Работодателям могут запретить спрашивать о личной жизни

12.11.2019 12:47   -
Автор:
Питання про сім'ю, ймовірну вагітність та наявність дітей – не ставити. Роботодавцям можуть заборонити цікавитися особистим життям майбутніх працівників. В Україні розробили відповідний законопроект. На думку авторів ініціативи, роботодавці мають розглядати лише професійні якості людини, а не копирсатися в їхніх сімейних стосунках.   
 
Пояснювальна записка до Проекту Закону № 1148
 
Стабільно зустрічаються випадки, коли при вирішенні питання найму працівника, зокрема жінки, роботодавець цікавиться її особистим життям, наприклад, щодо планів у найближчому майбутньому зареєструвати шлюбні відносини та народити дитину, що впливає на остаточне рішення роботодавця щодо найму особи на роботу чи відмови. Більше того, частими є випадки відмови у прийнятті на роботу вагітних жінок через небажання в подальшому здійснювати соціальні виплати щодо народження дитини та надання декретної відпустки. 
 
Все це автори ініціативи вважають, дискримінацією, тому й хочуть привести до ладу трудове законодавство України, а точніше взяти за основу європейський досвід. 
 
Пояснювальна записка до Проекту Закону № 1148
 
Позитивним, на нашу думку, є досвід Німеччини, там роботодавець не має права вимагати відомості щодо особистого життя та особистих планів на майбутнє, відомості про релігійні переконання, членство у професійній спілці тощо, з огляду на те, що зазначені відомості не мають жодного відношення до професійних навиків та компетенції потенційного працівника, проте можуть породити дискримінацію за ознакою статі, релігії тощо, що є недопустимим у демократичному суспільстві.
 
Проте всі ці показники вже закладені в існуючому законі протидії дискримінації, що повинен розповсюджуватися й на трудову сферу. Проте на думку фахівців, існуючі правила роботодавці найчастіше ігнорують.