«Приймаємо участь у створенні колайдеру майбутнього» Як у Харкові в умовах війни працюють науковці

21.11.2023 19:34   -

Тут зібрались ті в чиїх руках українська наука, нові розробки, підходи та подальше майбутнє. Харківські вчені навіть в умовах війни змогли продовжити свої дослідження та напрацювання. Вони команда одного з провідних інститутів Харкова, що є частиною провідних відкриттів світу.

БОРИС ГРИНЬОВ ДИРЕКТОР ІНСТИТУТУ СЦИНТИЛЯЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ, АКАДЕМІК НАН УКРАЇНИ
Ось ми зараз з вами спілкуємось, а в Женеві йде засідання зараз, яке обговорює колайдер майбутнього. А ми безпосередньо приймаємо участь у створенні цього колайдера. Тому для нас майбутнє воно вже передбачене і ми вже розуміємо всі свої наступні ходи, які ми будемо робити. Ми зараз робимо велику реконструкцію нашого інституту, тому що ми переходимо на інші матеріали. На яких ми відпрацювали останні 30 років, вони вже морально застарілі, хоча ринком витребувані і ми змогли встояти. Я дуже вдячний вченим, всьому колективу інституту – вони герої. Всі ці люди, вони герої. Вони декілька місяців на початку війни прожили у сховищах під інститутом і працювали в лабораторіях. Ми роботу не зупиняли ні на хвилину.

І саме завдяки таким ентузіастам прогрес науки не зупинився ні на день. Бо всі, хто дотичний до наукової діяльності вважають справою честі робити те, що вони можуть, навіть у дуже непростих умовах.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

СВІТЛАНА ЄФІМОВА ЗАВІДУВАЧ ВІДДІЛУ НАНОСТРУКТУРНИХ МАТЕРІАЛІВ ІНСТИТУТУ СЦИНТИЛЯЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ
Це дуже складна річ в цих умовах залишатися на своєму робочому місці. І виконувати в повну силу свою роботу, але наш інститут він сильний тим, що ці умови надаються нам. Якщо я буду казати про себе, то ось ця робота, – вона врятувала особисто мене . Тому, що приходити в ці стіни та занурюватись в повсякденні справи, воно якось забуваєш про оце все, що твориться за вікном. І пишучі свої статті, проводячи свої дослідження можна собі якось уявити що нічого такого не коїться, якби не ось ці сирени за вікном. Але це дійсно так, це дуже складно. Ми розуміємо, що ми повинні не зупинятися, а робити у своїй площині і здобувати якомога кращі здобутки. Щоб Україна могла сказати, що наші вчені не десь там пасуть задніх. Мене надихає те, що ці чорні часи вони обов’язково повинні скінчитись, а наша наука вона завжди з нами і вона нас також надихає.

І більшість колективу інституту залишилась тут в Харкові. А ті, які вимушено поїхали продовжують працювати, хоч і дистанційно.

АНДРІЙ БОЯРИНЦЕВ ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА З НАУКОВОЇ РОБОТИ ІНСТИТУТУ СЦИНТИЛЯЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ
Я пишаюсь за свою країну, за своє місто, за свій трудовий колектив, за своїх колег з якими ми були в місті Харкові весь цей час. Працювали і в перший рік цих подій нікуди не виїжджали, відновлювали нашу технологію, науку та це зараз продовжуємо та розвиваємо далі.

Їх лабораторії теж зазнали страшних руйнацій під час ворожих обстрілів, але і це не зламало харківських вчених. Якраз на зустрічі з міським головою говорили про актуальні проблеми інституту, про перспективи молодих науковців та стратегічну модель Харкова в майбутньому. Ігор Терехов подякував колективу Інституту за відданість своїй справі.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Дуже багато всього сьогодні потрібно робити для того щоб Харків не був містом стагнації. Це перш за все. Що потрібно? Ну, перш за все це зробити таким, щоб люди, які виїхали з міста поверталися. Перш за все, коли вони повернуться?! Коли буде безпека , система ППО , коли буде чітке розуміння, що працюють школи , дитячі садочки. Коли буде розуміння, що людям є де працювати і отримувати зарплату і, звісно, житло. На жаль, ми найбільш постраждале місто в Україні. 150 тисяч людей без даху над головою. Важкі часи ми пережили разом. І я вдячний всім вам. Вдячний за те, що незважаючи на жахи війни ви сьогодні у Харкові, ви сьогодні працюєте і це головне.

ОСТАННІ НОВИНИ