Программа медицинских гарантий включает 6 видов медпомощи, которая будет бесплатной

08.11.2019 13:39   -
Автор:
Субвенція на утримання медичних установ у наступному році не передбачена, тож “гроші тепер підуть за пацієнтом” і у заклади, що надають спеціалізовану допомогу. А це означає, що піцієнти користуватимуться послугами на безоплатній основі, бо платитиме за це Національна служба здоров"я.  
 
У межах програми медичних гарантій буде визначено обсяг медичних послуг та лікарських засобів, які гарантуються пацієнтам та оплачуються з державного бюджету на основі єдиних тарифів. Тобто змінюється механізм фінансування медичного обслуговування: замість утримання ліжкомісць закладів охорони здоров’я за медичною субвенцією буде оплачуватися медичне обслуговування пацієнтів за договорами з НСЗУ. 
 
До переліку послуг увійдуть всі рівні медичної допомоги – первинна, вторинна спеціалізована, третинна, а це вже високоспеціалізована, а також екстрена та паліативна, крім того реабілітація, вагітність, пологи і меддопомога дітям віком до 16 років. У Мінохорони здоров'я обіцяють, що запрацює програма медичних гарантій у повному обсязі вже з 1 квітня 2020 року.
 
Ми запланували 113,3 млрд грн на медицину в державному бюджеті наступного року, з яких майже 64%, а це 72 мільярди гривень, підуть на програму медичних гарантій – послуги, які держава гарантує пацієнту безоплатно – не декларативно, а насправді. Зокерма, безоплатні пологи, лікування інсультів, інфарктів та неонатальну допомогу. Мова йде про найпоширеніші хвороби та стани, які впливають на якість і тривалість життя. НСЗУ також буде здійснювати закупку інсулінів та оплату гемодіалізу. Програма розрахована на всіх громадян країни. Це означає, що і працююче населення, і діти, і пенсіонери – всі зможуть користуватися медичними послугами Програми. 
 
Отримати послуги спеціалізованої меддопомоги, зазначають у профільному міністерстві, можна буде лише за направленням сімейного лікаря, з яким підписано декларацію. Щоправда при невідкладному стані, або відповідно до медичних показань при звернені до акушера-гінеколога, стоматолога, психіатра чи нарколога, допомогу обіцяють надавати і без направлення, при цьому також безоплатно.