Профтехобразование Украины выходит на мировой уровень

09.09.2019 13:20   -
Автор:
В українських випускників і учнів закладів профосвіти, студентів вишів, а також вже досвідчених працівників з"явився шанс на світовому рівні показати свої вміння. В Україні тепер офіційно, за фінансової підтримки держави, проводитимуть національний конкурс професійної майстерності, переможці якого отримають доступ до також європейського конкурсу. Міносвіти вже затвердило відповідне положення.  
 
Цьогоріч ми отримали 500 тис гривень з держбюджету на проведення конкурсу. Положення, що офіційно засвідчує нашу залученість, створить прозоре поле для проведення заходу в Україні. У ньому виписані усі нюанси —  від вимог до учасників та етапів конкурсу до експертних груп, які визначатимуть призерів. Загалом же ми хочемо осучаснити формат вже звичних усім конкурсів професійної майстерності та показати молоді, що профосвіта має привабливі сторони, а гарний робітник завжди буде затребуваним серед роботодавців. Проводити конкурс планується раз на 2 роки. 
 
Учасники конкурсу показуватимуть вміння працювати з професійним обладнанням, творчо та креативно вирішувати завдання. І позмагатися в цьому зможуть учні або робітники віком від 18 до 22 років. За окремими напрямами вік може бути і 25 років. Вже з цьогоріч перший, відбірковий етап, має проводити місцева влада. Другим, фінальним туром опікуватиметься Міністерство освіти і  науки, що вже має досвід проведення подібних конкурсів. 
 
Торік конкурс відбувся за 7 компетенціями: зварювальні роботи; електромонтажні роботи; слюсарні роботи; підйом і транспортування вантажів; кулінарне мистецтво; перукарське мистецтво; технології моди.  
 
З числа переможців формуватиметься національна команда, яка отримає можливість представляти Україну на світовому чемпіонаті, який вважається наймасовішим і престижним професійним конкурсом.