Президент утвердил неотложные меры по предотвращению пожарной опасности

27.12.2019 13:11   -
Автор:
Президент доручив Уряду України розробити і внести на розгляд Верховної Ради низку законопроектів, метою яких є, по-перше, попередження виникнення пожеж, які створюють загрозу життю і здоров'ю людей, які можуть завдати істотної матеріальної шкоди або негативно вплинути на стан навколишнього середовища та економіки, а по-друге, мають забезпечити оперативне реагування на такі займання та посилити відповідальність за недотримання правил пожежної безпеки. 
 
Законопроект має передбачати посилення покарання за здійснення суб’єктом господарювання діяльності без декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам пожежної безпеки, а також – за явно неправдивий виклик спеціальних служб та недопущення посадових осіб органів державного нагляду у сфері пожежної безпеки. 
 
Крім того, має бути скорочено терміни розгляду судових справ за позовами щодо повної або часткової зупинки роботи підприємств у разі встановлення порушення вимог пожежної безпеки. 
 
Кабмін також має вжити заходів щодо забезпечення неухильного додержання вимог законодавства у сфері пожежної безпеки на об’єктах із масовим перебуванням людей, утримання в належному стані пожежних гідрантів власниками водопровідних мереж. 
 
Повинна також бути збільшена відповідальність за ненадання переваги в русі транспортним засобам аварійно-рятувальних служб, швидкої медичної допомоги, пожежної охорони та поліції, що рухаються з увімкненими спеціальними світловими або звуковими сигнальними пристроями. А от пожежно-рятувальні підрозділи ДСНС, в свою чергу, мають бути забезпечені сучасною спецтехнікою та одягом і рятувальним обладнанням для екстреної евакуації людей і всіма засобами пожежогасіння. Та й загалом, зазначив Президент, повинно бути поліпшено матеріальний і соціальний захист працівників пожежно-рятувальних підрозділів та особлива увага приділятися удосконаленню їхньої професійної підготовки.