Перші результати роботи новообраних депутатів

29.12.2012 15:51   -
Автор:

Євгенія Кутнова кореспондент

-Вибори дві тисячі дванадцять. Вперше за десять років вони проходило за змішаною мажоритарно-пропорційною системою. Двісті двадцять п’ять депутатів за партійними списками, стільки ж обирались в одномандатних округах. В Україні ці вибори стали найконкурентнішими. На одне місце в парламенті претендувало дванадцять осіб.

Слобожанщині Партія регіонів рекомендувала  своїх мажоритарних кандидатів до парламенту – по всіх округах. Міська та обласна парторганізації висунули чотирнадять кандидатів. По семеро від кожної. "Переможемо разом!". Під таким гаслом йшла на вибори сформована команда.

Двоє – юристи, інші економісти. Більшість висунутих кандидатів з досвідом роботи в парламенті.

Дмитро Святаш народний депутат України

-Мы идем на выборы единой командой, от партии регионов. И я уверен, что это будет впервые, за всю историю независимой Украины, создано харьковское лобби, которое представляет одну политическую силу.

Кандидати-мажоритарники, які балотувались від Харківщини, працювали у своїх округах, вивчали проблеми мешканців. Проходили особисті прийоми з людьми, зустрічі у дворах. Після виборів кожен район Харкова мав отримати свого персонального депутата. Щоб до нього можна було звертатись з проблемами, пропозиціями та по допомогу.

Олександр студент

-Це дуже важливо, це так би мовити основи демократії, коли ти знаєш за кого ти віддаєш свій голос, щоб коли якісь проблеми, щоб він допоміг тобі.

Олексій пенсіонер

-Люди знают конкретного депутата, к кому идти, а так была пустота, а сейчас конкретный человек.

Та від тих, хто йшов до парламенту, очікували ще більшого. Від них, від їхньої подальшої роботи, залежало майбутнє всього регіону в найближчі роки.
      
Геннадій Кернес Харківський міський голова

-Я уверен в том, что измениться очень многое, измениться и бюджетная политика по отношению к городу Харькову, изменяться наши возможности связанные с возрождением таким инфраструктурным  города Харькова, изменится наше представительство в законодательном высшем органе нашей страны.

Настав день виборів. За ходом голосування в Україні слідкували тисячі міжнародних спостерігачів. Окрім цього, вперше на всіх дільницях встановили камери відеоспостереження. Будь-хто міг слідкувати за ходом голосування он-лайн. Завдяки всім запобіжним заходам, впевнені громадські контролери, вибори цьогоріч відбулися значно спокійніше, ніж будь-які попередні. Суттєвих порушень ні спостерігачі, ні техніка – не зафіксували. Згодом міжнародні комісари дали позитивну оцінку процесу виборів, як на Харківщині, так і по всій країні.

Моше Борохов член організації "За справедливі вибори", депутат міськради Беєр-Шеви (Ізраїль)

-Я действительно восхищен, как проходили эти выборы. Порядок в день до выборов, то, что мы не видели ни одного плаката, везде чисто, мне даже хочется поставить вопрос перед нашим муниципалитетом запретить в день до выборов плакаты. Ваш подход здесь прекрасен.

Сергій Потапкін незалежний спостерігач (Латвія)

-Технический уровень оснащения, те же самые веб-камеры, прозрачные урны, и могу сказать, что многие европейские страны этого не используют на сегодняшний день и с точки зрения технического оснащения, да, Украина во многом опережает многие европейские демократии.

За підрахунками ЦВК у Харківському регіоні найбільше голосів набрала Партія Регіонів. Друге місце, з великим розривом, посіла "Батьківщина". Також подолали п’ятивідсотковий бар’єр та пройшли до парламенту: партія "УДАР", комуністи та "Свобода". Перемогли і всі висунуті Партією Регіонів мажоритарщики. Усі чотирнадцять.

Після присяги – жодного дня на розкачку. команда розпочала роботу в Верховній Раді. Свої сили депутати зосередили у комітетах. І одразу, як і обіцяли виборцям, сформували в парламенті лоббі. Всієї Харківщини.

Головою об’єднання "За Харків!За Слобожанщину!" став нардеп Валерій Писаренко. Харківська група депутатів-  найбільша серед існуючих у раді.

Валерій Писаренко народний депутат України

-Мы будем использовать этот инструмент для того, чтобы отстаивать интересы Харькова и Слобожащины от имени тех избирателей, тех людей, которые голосовали и живут на этой прекрасной територии.

Потужність команди буде спрямована на благо регіону, сказали і у мерії, і в обласній адміністрації. І вже сформували для депутатської групи першочергові завдання.

Михайло Добкін голова Харківської обласної державної адміністрації

-В плане города Харькова мы будем с помощью нашей депутатской группы стараться пробить финансирование на строительство харьковского метро. В плане областной государственной администрации мы будем пробивать финансирование на достройку филармонии. И как совместный обьект города и области-это реконструкция харьковского исторического музея.

За цими завданнями депутати вже надіслали відповідні звернення і до прем’єр-міністра, і до Кабміна. Після нового року об’єднання "За Харків!За Слобожанщину!"  сяде за круглий стіл переговорів з Миколою Азаровим.

Володимир Мисик народний депутат України

-Создан мощный интеллектуальный экономический политический кулак, который собрал в себя достойных людей, которые будет защищать интересы. Интересы города Харькова, интересы Слобожанщины. Потому что это полностью совпадает с теми программными  вещами, которые определены и в программе городского совета, и в программе областного совета.

Юрій вчений

-Интересы округа, интересы города должны защищаться где – в Верховной Раде. Чем больше там будет депутатов, чем они дружнее будут, не зависимо от какой партии, не зависимо от всего. И будут помнить, что он пришел в Киев и должен защищать интересы харьковчан, каждого и Харькова в целом.

Людмила бухгалтер

-Конечно же это хорошо. Главное чтобы оно было такое достаточно агрессивное, чтобы отстаивать свою точку зрения и выгоду Харькова.

З харківянами згодні і народні обранці, які балотувались в інших областях. Вони прогнозують Харкову велике майбутнє. Кажуть: перша столиця повертає собі колишню славу гіганта промисловості та економічно-розвинутого регіону.

Олексій Лелюк народний депутат України

-Я знаю о существовании программы стратегии региона. Она существует, создана харьвоскими учеными, губернатором совместно со всеми заинтерисоваными в этой программе людьми. Самое важное, чтобы этот план был. Могу сказать, что радують с харьковчанами за то, как развивается наш родной город.

Окрім цього, народні обранці відмічають високу інвестиційну привабливість регіону.

Володимир Пилипенко народний депутат України

-Я думаю, що і місцева влада, і підприємці харківські- вони зможуть зацікавити потенційних інвесторів. Безперечно, що у Харкова велике інвестиційне майбутнє.

Євгенія Кутнова, Ігор Луханін, Євген Карпенко. Харьковские Известия