Харківщина наближає Україну до газової незалежності

29.12.2012 15:56   -
Автор:

Рік енергетичних звершень. Харківщина наближає Україну до газової незалежності.

Це бурова станція у Первомайському районі, що на Харківщині. Вона перша і єдина у державі, що почала видобувати нетрадиційний газ з ущільнених пісковиків. Про таке наша країна раніше тільки мріяла, бо дістати цей, "нетрадиційний газ" із земних надр українським газовидобувальникам було не по силах: ні можливостей, ні технологій вони не мали. І ось посеред поля тепер майоріє надія – вісімнадцятиметровий бур. Його запускати прилетив сам президент України.

Віктор Янукович Президент України

-Для нас очень важно, чтобы мы из года в год увеличиваем нашу энергонезависимость и чтобы мы использовали те ресурсы, которые есть в Украине. Я считаю мы на правильном пути. Хочу пожелать этому проэкту доброго пути. Вперед!

В Україні британсько-нідерландська компанія, яка добуватиме на Харківщині  "нетрадиційний газ" – вже 20 років, але під землю чужоземців пустили лише у цьому році. І щоб компанія "Шелл" та ДК "Укргазвидобування" отримали перші кубометри газу має пройти як мінімум півроку. Поклади ущільнених порід, за розрахунками фахівців, пролягають на глибині п"яти тисяч метрів під землею.

Михайло Грецький ведучий інженер з буріння свердловини

-В верхней части можно ожидать в среднем час 10-20 метров скорость проходки, когда мы дойдем до глубины трех-четырех тысяч метров скорость снизиться до 2-7 метров в час.

Добутий в майбутті газ ділитимуть навпіл. П"ятдесят відсотків залишиться в Україні. Решта, за договором, власність інвесторів.

Грехем Тайлі голова компанії "Шелл" в Україні

-Ймовірніше за все, відсоток газу нашої компанії ми запустимо у газотранспортну систему.

Скільки саме вдасться дістати нетрадиційного газу із харківських надр компанія- видобувальник прогнозів поки воліє не робити.

Кері Пауел виконавчий віце-президент з питань геологорозвідки Shell

-Я як геолог і можу вам сказати: геологічна структура цієї частини України надзвичайно цікава, вона перспективна. Коли ми пробуримо свердловину, то проведемо всілякі геологічні дослідження, які дадуть нам змогу належним чином оцінити майбутній сукупний видобуток цієї свердловини.

Про сукупний видобуток можливо і зарано говорити, проте українські газовидобувальники впевнені: за добу у Первомайську можно качати до трьохсот тисяч кубічних метрів сланцевого газу. Та окрім "нетрадиційного палива" на Харківщині достатньо і звичайного газу. Тільки от видобувати його з кожним роком стає все дедалі складніше. Компресорним станціям тиску не вистачає. Втім, це не про Юліївське і Червонодонецьке родовища. Цьогоріч ці станції оновили: купили туди найсучасні агрегати, які здатні достати останні рештки. А це близько ста мільярдів кубів власного газу.

Микола Азаров прем'єр-міністр України

-Введение в строй таких современных станций позволяет нам не только создавать новые рабочие места, но и увеличивать эффективность эксплуатации наших старых месторождений, которым уже более 50 лет, увеличивать объемы добычи. Это для нас чрезвычайно важно.

Газ усьому голова. І про це добре знають селяни, в домівках яких його донедавна не було. І людям доводилося не солодко. Щоб себе обігріти закупляли дрова та вугілля. В дві тисячі дванадцятому – блакитне паливо запалало ще в двох тисячах домівок.  

Михайло Добкін голова Харківської обласної державної адміністрації

-С теми темпами, с которыми мы благодаря договору с НАК ""Нефтегаз Украины" строим новый газопровод, думаю эти цифры поменяются у лучшую сторону в ближайших двух-трех лет серьезно.

Протягом дві тисячі дванадцятого року в Харківській області введено в експлуатацію понад сорок кілометрів газопроводу. За рахунок чого газифіковано близько десятку сіл Слобожанщини. Рівень газифікації в регіоні вже становить сімдесять відсотків. Мета, каже губернатор Михайло Добкін, через кілька років вийти на сто і повністтю завершити газифікацію Харківшини.

Олена Мітясова, Віктор Ноздрачьов, Харьковские Известия.