Пенсионная реформа, повышение “минималки” и рекордный дефицит Фонда. Чего ждать пенсионерам в 2017 году

28.11.2016 15:47   -
Автор:
145 мільярдів гривень. Дефіцит Пенсійного Фонду сягнув рекордної позначки. Посадовці запевняють: вже наступного року проблему буде вирішено. 
 
Галина Назарова економіст
 
Вони хочуть скоротити дефіцит Пенсійного Фонду до сімдесят одного мільярду гривень, вполовину. Підрахували дуже просто. якщо заробітна плата підвищується вполовину, то і надходження підвищуються вполовину. Але от такі лінейні розрахунки нічого не означають. Бо бізнес буде по-перше звільняти всіх, хто на " мінімалці" сидить. По друге, будуть їх їх переводити на половинки ставки. І збільшення цієї зарплати, не мінімальної, в взагалі зарплати не є обов'язковим. А якщо немає збільшення зарплати, немає збільшення внесків в Пенсійний фонд. 
 
Тож і Пенсійної реформи, про яку дак довго і так впевнено говорять посадовці, чекати не варто – створення накопичувальної системи можливо лише за умови нульового дефіциту Пенсійного Фонду. Так само не варто, впевнені економісти, чекати і підвищення пенсій. Маленькими вони були – маленькими, в умовах сучасного стану вітчизняної економіки, і залишаться. 
 
Галина Назарова економіст
 
У всьому світі середня заробітна плата в два рази більша, ніж середня пенсія. У нас це не так. У нас пенсія складає середня десь двадцять-тридцять відсотків. Це дуже мало. І я прогнозую, що в Новому році, ті кроки, які плануються, ні до чого не призведуть.