Паллиативную помощь на дому, которую предоставляют соцработники, получили около 500 тяжелобольных харьковчан

18.10.2017 15:00   -
Автор:
У місті працює чимало проектів з надання різних видів соціальної допомоги. Натомість останнім часом, зазначають фахівці, все більше людей, які мають важкі невеліковні захворювання, зростає. І такі люди потребують особливого догляду. У Харкові вже кілька  років, як працює відділення хоспісу для дорослих, що було відкрито на базі 17-ої лікарні. Там забезпечують гідний медичний догляд за хворими. Нещодавно такий хоспіс, перший в Україні, відкрили у Харкові і для дітей на базі 5-ої дитячої лікарні. Тож досвід роботи у харківських фахівців щодо надання паліативної допомоги є. Втім, значна кількість хворих, кажуть, потребує такої допомоги і на домУ. А разом з тим, потребують спеціальних начичок з догляду і члени родин. Тому у місті і було організовано такий вид послуг, що надається безпосередньо за місцем проживання.   
 
Алла Бобейко голова постійної комісії з питань соцзахисту і охорони здоров'я Харківської міськради 
 
В этом, наверное и есть гуманность общества и прогресс, что людям с разными возможностями и семьям, которые находятся в такой социальной проблеме, в такой социальной среде, общество способно оказать больше внимания и помощи. Для того, чтобы эта семья чувствовала себя лучше в социуме. 
 
Майже 200 соцробітників пройшли спеціальні курси з основ паліативної допомоги. І на сьогодні, як зазначають у Департаменті праці та соціальної політики, у Харкові, у всіх 9-ти районних територільних центрах, така послуга, як паліативна допомога вдома, вже надається.  
 
Лариса Болгова директор Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради 
 
Это инновационная услуга, которая  введена у нас в работу и её получили уже 473 подопечных.  В среднем в месяц одному паллиативному больному оказывается до 40 услуг.
 
Натомість, за словами фахівців, надання послуг з паліативного догляду у Харкові, мають намір ще розвивати та удосконалювати. Навчати і надалі соцробітників, підключати до роботи громадські організації і волонтерів, щоби охопити якомога більше людей, які потребують хоспісної допомоги.   
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення 
 
Социальный уход и социальная помощь нам в такой ситуации крайне необходим и с одной стороны мы оказываем этот уход силами специально обученных соцработников, а с другой стороны мы обучаем приёмам ухода за своими близкими людьми, которые болеют самих родственников. Здесь настолько много всего, столько составляющих в этой услуге, что необходимо узнать все потребности живого человека, которые помогут им максимально облегчить их страдания.