Пацієнт може звернутися за хірургічною допомогою і вона буде безоплатною – роз’яснення НСЗУ

17.09.2020 14:47   -
Автор:
Карантин. Саме через епідемічні обмеження в регіонах, які потрапили до "червоної" та "помаранчевої" зони, скасовуються планові операції – такі вимоги. А в результаті кількість пацієнтів, які звертаються до лікарень для отримання хірургічної допомоги, зменшується. Тож щоб це не позначилося на обсязі фінансування самих медзакладів, виплати їм було продовжено. 
 
На сьогодні НСЗУ виплатила 844  медичним закладам 5,5 млрд грн за надання хірургічних послуг пацієнтам у квітні-вересні. Через подовження адаптивного карантину, оплати медзакладам, які законтрактовані на пакет “Хірургічні операції у стаціонарних умовах” здійснюються на 100% за глобальним бюджетом. Тобто заклад отримує кошти незалежно від того, скільки в ньому проведено операційних втручань. 
 
Тож, як зазначають в НСЗУ, пацієнт, незалежно від свого місця проживання чи реєстрації,.може звернутися за хірургічною допомогою до будь-якого з медзакладів, з якими укладено договір на надання таких послуг і вони для нього будуть безоплатними – а це і проведення операції з забезпеченням анестезії, обстеження, післяопераційний моніторинг та подальша медикаментозна терапія, цілодобовий догляд, медична реабілітація, а також ліки та харчування у стаціонарних умовах. Платними можуть бути лише додаткові сервісні послуги. 
 
Щоб отримати хірургічну допомогу безоплатно пацієнту необхідно: отримати направлення свого лікаря, з яким укладено декларацію та звернутись до обраного медзакладу. У разі невідкладного стану пацієнт може звернутись до лікарні без направлення, або викликати «швидку» за номером 103, яка за необхідності доставить його до медзакладу. Наголошуємо, медична допомога пацієнту у невідкладному стані надається безоплатно без жодних додаткових умов – без направлення і без декларації з лікарем. 
 
А ще НСЗУ пропонує виділити в окремий пакет лікування та супровід пацієнтів з онкогематологічними хворобами. Планують, що він включатиме основні послуги, такі як проведення лабораторних та інструментальних досліджень, за необхідності зі знеболенням; медикаментозне лікування і в амбулаторних, і в стаціонарних умовах; забезпечення лікарськими засобами, а також медична допомога в умовах інтенсивної терапії, киснева підтримка, медреабілітація в гострому періоді для запобігання ускладненням та дієтичне харчування в стаціонарі.