Опасность для леса

06.08.2012 11:51   -
Автор:

 

Володимир Юрченко ,начальник міського управління ГУ МНС України в Харківській області:

– Очень высокая степень пожарной опасности, в связи с тем, что нет осадков, трава сохнет, выгорает, в лесу очень сухо, хвоя. листья, всё, что находится на земле в очень сухом состоянии.

Анастасія Полякова ,кореспондент:

– Лише один непогашений недопалок може стати причиною сильної лісової пожежі. Тому з першого серпня вхід та проїзд до лісів, особливо хвойних, заборонено. Заходи з попередження загоряння також посилено.

По-перше, на вході до лісів встановили нові попереджувальні знаки. Дороги, що ведуть до лісосмуг закрили шлагбаумами. Не стоять вони лише там, де шлях до селищ іде через гущавину. По-друге, посилили охорону лісових масивів. Чергують тут цілодобово. На кожну ділянку – двоє-троє чоловік. Повсякчас проводять і рейди спільно з правоохоронцями та МНС. Таких відбулося вже майже сотня.
 

Антон Ярошенко, інженер лісового господарства Данилівського дослідного держлісгоспа:

– Каждый день объезжаются лесонасаждения, выявляются лесонарушители, если таковые есть и привлекаются к ответсвенности, штраф составляет от семидесяти до 51 гривны, это если не повлекло за собой пожара. Если человек виноват в возгарании пожара, то тогда возникает уже уголовная ответственность.

Та лісники обіцяють зі своїх володінь нікого не виганяти. Кажуть, лише слідкуватимуть аби не було вогня та відпочивальники не залишали по собі сміття.

Володимир Муравка, майстер лісу Липецького лісництва:

– Оно даже оОно даже от осколка, от бутылки брошенной может быть возгарание произойти. Можно ж гулять без костров, без сигарет, без спичек, так просто гуляй, дыши свежим воздухом, тебе никто не запретит.т осколка, от бутылки брошенной может быть возгарание произойти. Можно ж гулять без костров, без сигарет, без спичек, так просто гуляй, дыши свежим воздухом, тебе никто не запретит.

А ще з метою пожежної безпеки між деревами роблять оранки, так звані мініралізовані смуги. Бо голки та шишки висихають і є добрим матеріалом для пожежі. Доля секунди і підстилка може спалахнути. Так само швидко вогонь може перебратися на верхівку дерев, а там його дуже складно гасити. Оранки ж з піском мають не давати вогню поширюватися. Тому вже зробили близько трьохсот кілометрів мінсмуг і це лише в Данилівському лісгоспі. Відкриті дороги також зорали. Та і тушити є чим, розповідають у лісгоспі.
 

Антон Ярошенко, інженер лісового господарства Данилівського дослідного держлісгоспа:

– Если не дай Бог появился пожар, сразу приступает к тушению лесная охрана, работники лесной охраны со своими подручными средствами, то есть это может быть лопата, грабли, мётла, если есть угроза распространения пожара, то тогда вызывается подразделение МЧС.

Загасити вогонь можуть і звичайні люди, кажуть у лісовій охороні. Необхідно тільки пам*ятати деякі правила.
 

Володимир Муравка, майстер лісу Липецького лісництва :

– Если под рукой есть лопатка или даже там ветка сломанная с зелёными листьями и сбивать пламя верховое пламя, допустим подстилка горит сверху и сбивай-сбивай-сбивай и оно притушивается.

Неабияку роль відіграють і профілактичні бесіди з населенням. Бо у разі пожеж у лісі існує ймовірність того, що вогонь перекинеться на прилеглі селища. Тому і самі мешканці населених пунктів повинні розуміти важливість обережного поводження на природі.