НБУ показал фальшивые банкноты 500 гривен

16.09.2019 13:47   -
Автор:
Фальшиві 500 гривневі купюри, що останнім часом лякають українців своєю кількістью, можна викрити. У НБУ налогошують, головна небезпека підробок – імітовані елементи захисту, що найчастіше перевіряються касиром за допомогою ультрафіолетових детекторів. Насправді ж банкноти можна перевірити на достовірність без застосування спеціального обладнання. Фахівці Нацбанку на прикладі підроблених банкот номіналом 500 гривень та зразків справжніх детально розповіли, на що потрібно звертати увагу. Перша порада – перевірити курюру на дотик. 
 
Віталій Ковтонюк головний фахівець відділу дослідження і захисту грошей НБУ 
 
Підробка більш цупкіша, ніж справжня банкнота на дотик, оскільки вона склеєна з двох аркушів паперу. Далі, що ми перевіряємо – візуально ми дивимося на ті зображення, які є на банкноті. І ми бачимо, що наприклад, у підробки зображення більш світліше, і не такі чіткі, як у справжньої банкноти.
 
Далі ж рекомендовано роздивитись купюру під різними кутами нахилу, поступово змінюючи його.  
 
Віталій Ковтонюк головний фахівець відділу дослідження і захисту грошей НБУ 
 
У справжньої банкноти – оптичний змінений елемент зображення ромба змінює колір від фіолетового до зеленого. У підробки, цього ефекту ми не спостерігаємо. Далі коли перевіряємо під гострим кутом до джерела світла, то на лацкані піджака знаходиться такий елемент захисту, як латентне зображення – це зображення цифрового позначення номіналу 500, яке ми спостерігаємо, якщо з довгої сторони дивимося, то ми бачимо світлі цифри  на темному фоні, а з короткої сторони – то ми бачимо навпаки темні цифри на світлому фоні. У підробки цього ефекту ми не спостерігаємо.
 
Також банкноту необхідно перевірити проти джерела світла. Як у справжньої, так і у підробленої є багатотоновий водяний знак,що складається зі світлоелементу, графічного елементу та захисної стрічки. Фахівці НБУ наголошують – відрізнити фальшивку від справжньої купюри можна уважно роздивившись ці елементи.  
 
Віталій Ковтонюк головний фахівець відділу дослідження і захисту грошей НБУ 
 
Багатотоновий водяний знак, який повторює портретне зображення Григорія Сковороди знаходиться ось на цьому незабрукованому полі. У справжньої банкноти водяний знак формується під час виготовлення банкнотного паперу – у підробки він виконаний друком.  Далі світлоелемент водяного знака має таку назву тому, що він світліший загального фону паперу. У підробки він майже не проглядається. 
 
Що ж до захисної стрічки, то на фальшивці вона вклеєна в середину двох аркушів паперу, з яких складається підроблена купюра. 
 
Віталій Ковтонюк головний фахівець відділу дослідження і захисту грошей НБУ 
 
Ті зображення, які мають бути на захисній стрічці , вони не такі чіткі і не так добре проглядаються, як у справжньої банкноти . Це фрагменти цифрового позначення номіналу 500. У підробки, якщо ми будемо дивитись на цю ділянку фрагменти не збігаються і не утворюють цілісного цифрового позначення номіналу.
 
А ось при перевірці банкноти на ультрафіолетовому детекторторі можна виявити, що у підробки імітований флуоресцентний захист – саме зображення нанесене трохи зі зміщенням. 
 
Віталій Ковтонюк головний фахівець відділу дослідження і захисту грошей НБУ 
 
Якщо ми подивимося на флуоресценцію зображень, ми також можемо побачити, що у підробки флуоресціюючі елементи зображень більш яскравіші, ніж у справжньої банкноти. Далі імітовані захисні волокна флуоресціюють зеленим кольором, у справжньої банкноти – флуоресценція волокон двохкольорна червоного і зеленого кольорів.
 
Але, для того, щоб бути впевненим в тому, що банкнота дійсно справжня, фахівці НБУ радять обстежити одразу декілька елементів захисту,  і вже потім робити висновки. Повний перелік критеріїв перевірки фальшивок можна знайти на офіційній сторінці Національного банку України або у мобільному додатку НБУ. І якщо ж все ж таки є вірогідність, що купюра – фальшива, то рекомендавано звернутись до відділень будь-якого банку України, де фахівці проводять повне обстеження, що є безкоштовним. Справжні платіжні засоби повертаються клієнту, а підробки вилучаються без відшкодування їхньої вартості.