«Нас не перемогти, не залякати!». У потрощеній спортшколі з водних видів спорту вже чекають вихованців

28.11.2022 20:50   -

Колись у спортшколі олімпійського резерву з водних видів спорту Яни Клочкової займалися майже тисяча юних спортсменів. Та війна зробила басейни і спортивні зали зовсім порожніми. Працівникам довелося зупинити реконструкцію приміщень, тренерам – заняття з вихованцями. У квітні окупанти ще й обстріляли будівлю, але у спортшколі вже готуються до її відновлення та чекають на дітей.

Щоразу, як сюди заходиш, здається, ніби скоро тут знову з’явиться гурба дітей, кажуть працівники спортшколи олімпійського резерву з водних видів спорту. Та поки що це – лише мрії, а басейн стоїть порожній уже 9 місяців.

КАТЕРИНА СЕРЕДЕНКО ДИРЕКТОР КЗ «МСДЮСШОР З ВОДНИХ ВИДІВ СПОРТУ ЯНИ КЛОЧКОВОЇ»
24 лютого почалася війна. Я зв’язалася зі своїми робітниками та тренерами, щоб вони залишалися вдома, щоб вони розповіли своїм вихованцям, щоб ті залишалися вдома й на цьому етапі ми вирішили вже перестати працювати.

Тепер вихованці спортшколи тренуються в інших містах України або за кордоном, продовжують брати участь у різних змаганнях та чемпіонатах.

АНЖЕЛА ОЛЬХОВСЬКА ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА КЗ «МСДЮСШОР З ВОДНИХ ВИДІВ СПОРТУ ЯНИ КЛОЧКОВОЇ»
С марта-месяца мы стали организовывать им учебный процесс, по возможности. И Польша, и Германия, и Словакия и Чехия. Постоянно тренера наши с ними в контакте. Они с ними переписываются, перезваниваются.

Тренери ж зазначають: головне, аби діти відчували підтримку наставника навіть за десятки кілометрів. Тож перед змаганнями завжди кажуть, що вони поруч – вболівають і вірять.

ІРИНА СЕРГІЄНКО ТРЕНЕР ВІДДІЛЕННЯ ПЛАВАННЯ КЗ «МСДЮСШОР З ВОДНИХ ВИДІВ СПОРТУ ЯНИ КЛОЧКОВОЇ»
Есть у меня девочка в Польше, Маша, 2010 года рождения. Вот в ту субботу у них были соревнования «Малая Польша», и она там выиграла 50 метров на спине. Есть еще 3 человека у меня в Англии тренируются. Украина она ж везде – впереди планеты всей. Отделение живет, отделение борется, своих позиций мы не сдадим, чего бы нам это не стоило. Мы будем уверенно двигаться к своей цели. Нас не победить, не запугать и ничего нам не сделать! В Англии – значит будет плавать в Англии. Но все очень хотят вернуться домой.

З початком війни в басейні зупинилася не лише робота та тренування, а й реконструкція спортшколи, додає директор Катерина Середенко. Та після перемоги України тепер доведеться не лише втілювати заплановане, а й ремонтувати зруйноване.

КАТЕРИНА СЕРЕДЕНКО ДИРЕКТОР КЗ «МСДЮСШОР З ВОДНИХ ВИДІВ СПОРТУ ЯНИ КЛОЧКОВОЇ»
Дякувати богу, що не було жодного прямого влучання у наш басейн. Тому в нас мінімальні пошкодження. Ми той басейн, який виховує олімпійських чемпіонів. Тому це – найважливіший об’єкт для дітей та навіть для дорослих. Тому що в нас є і групи здоров’я. І я сподіваюсь, що коли закінчиться війна – все буде в мінімальних термінах зроблено і, насамперед, я гадаю, що ми продовжимо капремонт малої чаши, яка повинна була запуститися цього року – 1 вересня.

Директор департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Олександр Власенко запевняє: усі пошкодження басейну усунуть. Та поки війна триває – важливо було підготувати приміщення до зими.

ОЛЕКСАНДР ВЛАСЕНКО ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ У СПРАВАХ СІМ’Ї, МОЛОДІ ТА СПОРТУ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКРАДИ
17 квітня вибуховою хвилею було пошкоджено вікна спорткомплексу. Біля будівлі було декілька «прильотів». Вікна забиті ЮСБ на зимовий період. Після нашої перемоги ми в найкоротші терміни ми все реконструюємо. Все буде Україна. Перемога буде за нами!

Тепер навіть узимку вдасться підтримувати необхідну температуру приміщення й води, пояснюють працівники. Тож, як тільки дозволятиме безпекова ситуація, діти майже одразу зможуть приступити до тренувань.