На фасаде общежития “Гигант” открыли мемориальную доску П. Григоренко

18.10.2017 13:59   -
Автор:
На цю подію чекали десять років, кажуть громадські активісти. Сьогодні на фасаді гуртожитку "Гігант" харківського політехнічного відкрили меморіальну дошку десиденту, правозахиснику, генералу Петру Григоренку. Захід присвятили до дня  його 110-річчя. Це місце обрали невипадково, саме у цій будівлі будучі студентом жив коли навчався Петро Григоренко. 
 
Леонід Леонідов представник обласного комітету громадської організації
 
Мы хотели открыть доску к 100-летию Петра Григоренко. Для нас он чем велик, что он был против ксенофобии, шовинизма, он боролся против государственного антисемитизма, который был в Советском союзе. Но главная его заслуга – это возвращение крымских татар на их историческую родину. За это ему поставили памятник в Семферополе. 
 
Генерал-майор Петро Григоренко маючі всі життєві блага, високий посадовий оклад вирішив обрати путь борьби за суспільну справедливість, проти культу особистості. За що і лишився всього, що мав. 
 
Андрій Григоренко син Петра Григоренка
 
Как сыну мне очень приятно, давно про эту доску мы говорили, обсуждали много раз. Я думаю, что это очень важно, это банальная истина, но если мы не помним про наше прошлое, то мы будем повторять его ошибки в будущем и вообще можем зачеркнуть наше будущее. Семья его поддерживала, потом же нам всем "по шапке дали", я тоже тогда же был арестован, мы все были арестованы. Нас потом повыпускали, кого раньше, кого позже. 
 
Петро Григоренко на думку сучасних політологів стоїть в одному ряду з відомими борцями за демократію та права людини. Тож відкриття меморіальної дошки, резюмували учасники заходу, це важлива подія з вшанування його пам'яті.