МВС врегулювало порядок перебування автомобілів на штрафмайданчиках

25.11.2020 11:53   -
Автор:
МВС визначило процедуру прийняття і видачі працівниками поліції тимчасово затриманих транспортних засобів.  Відповідний наказ зареєстровано у Мін'юсті. Так поліцейські можуть прийняти автомобіль на підставі Акта тимчасового затримання або його копії. Спочатку транспортий засіб мають оглянути та звірити його стан з відомостями, зазначеними в Акті. 
 
Звертається увага на:
 
– зовнішній вигляд транспортного засобу щодо наявності/відсутності механічних ушкоджень деталей кузова, лакофарбового покриття, бамперів, стекол, зовнішніх дзеркал та зовнішніх освітлювальних приладів (фари, ліхтарі тощо);
 
– стан колісних шин, у тому числі запасної шини (за можливості її оглянути), а саме порізи, знос, а також маркування та назва виробника;
 
– наявність вантажу, інших речей та їх стан.
 
Під час огляду та звірки працівник поліції повинен зробити не менше чотирьох фотознімків (спереду, ззаду, з правого та лівого боків).  Після цього складається акт прийняття-передачі у двох примірниках. Після встановлення автомобіля на штрафмайданчик, його двері, капот, багажник, лючок паливного баку та люк на даху автомобіля опломбовують. 
 
Транспортний засіб (крім транспортного засобу боржника) може бути тимчасово затриманий на строк до вирішення справи про адміністративне правопорушення, але не більш як на три дні з дати такого затримання. Повернення тимчасово затриманого тренспортного засобу, що зберігається на спеціальному майданчику чи стоянці, здійснюється за зверненням відповідальної особи, яка ввезла ТЗ на територію України, або особи, яка ним керувала на момент вчинення правопорушення. 
 
Після закінчення триденного строку водій має право повернути траспортний засіб. Для цього необхідно звернутися до уповноваженого підрозділу поліції за місцем зберігання транспортного засобу з письмовою заявою. Таке звернення особи обов'язкове для його виконання, незалежно від стадії вирішення справи про адміністративне правопорушення. Щоб повернути автомобіль власник, або водій повинен сплатити за послугу треспортування та зберігання на штрафмайданчику, а в разі виненсення постанови про притягнення до адміністративної відповідальності  – надати квитанцію про сплату штрафу.