Льготы или субсидия? Какой выход для украинцев предлагают в правительстве

12.03.2018 15:16   -
Автор:
Без пільг на житлово-комунальні послуги залишились чимало пільгових категорій громадян. Українці отримують повідомлення про позбавлення пільг. Мова про категорії, які перераховані у постанові Кабміну номер триста вісімдесят дев'ять. Це колишні правоохронці та бюджетники, чорнобильці, учасники та діти війни, ветерани праці тощо. Всі вони отримували право на пільгову оплату комунальних послуг, оплату за телефон та встановлення квартирного телефону. Багатьом зробили перерахунок доходів, адже змінився прожитковий мінімум та мінімальна зарплата. В Уряді пояснили, що вже два роки у країні діє правило: люди отримують знижку на комунальні послуги, або оформлюючи субсидію, або користуючись пільгами. 
 
Павло Розенко віце-прем'єр-міністр з питань соціальної політики України 
 
Поєднувати ці два списки не можна. Тобто, якщо ви отримували знижку на оплату комунальних послуг тому, що ви є чорнобильцем чи ветераном війни, то претендувати на субсидію ви не могли. Зараз доходи громадян змінилися, змінився прожитковий мінімум і тому подібне. Тому якщо вам прийшов лист, що ви позбавлені пільг, то не впадайте у відчай. Ідіть і оформляйте собі субсидію.
 
Також Павло Розенко радить звертатись до місцевих органів соцзахисту і там отримувати допомогу. У цій ситуації, певен економіст Роман Коваленко, в першу чергу постраждають все ж пенсіонери. 
 
Роман Коваленко економіст 
 
Отмена льгот является составной частью политики государства по назначению субсидий и их монетизации. Человек получает либо льготы, либо субсидию на оплату коммунальных услуг. Коснется это, в первую очередь, основных групп льготников, пенсионеров. Им придется рассчитывать, что выгоднее в условиях повышения пенсий и минимальных зарплат – оформлять субсидию (если уровень дохода позволяет) или же оставаться с льготами. В конечном итоге нужно просчитывать размер льготы, доход и возможный размер субсидии.
 
Щодо отримання субсидій, то з цього року правила змінені. Тепер оформити її можуть і ті, хто має дві квартири чи машини. Також таке право отримали громадяни, які заплатили за лікування чи навчання більше десяти прожиткових мінімумів. З іншого боку, наразі у  совокупний дохід включають вартість санаторної путівки, яку вам надали безкоштовно, вартість протезу, а ще суму страхових виплат за нанесення збитків здоров'ю.