Коронавірус не визнали професійним захворюванням педагогів

27.11.2020 14:22   -
Автор:
Українські вчителі стурбовані епідситуацією в освітній сфері. Питання стосується їх захисту. А саме процедури страхування на випадок зараження ковідом. Відсутність безоплатного тестування. І на ці питання Уряд країни дав відповідь – коронавірус не є професійним захворюванням вчителів. А тому, на думку міністрів, педагоги не можуть розраховувати на додаткове обов’язкове державне страхування у випадку інфікування.
 
Міністерство освіти і науки України 
 
Якщо порівнювати з медичними працівниками, то до їх трудової функції відноситься обов'язок працювати з людьми, які хворіють COVID-19. Вчителі та інші педагогічні працівники закладів освіти навпаки повинні робити все для того, щоб уникати контактів з хворими людьми і дітьми, і будь-яку підозру на потенційну присутність у претендента освіти COVID-19 повинно призводити до виключення цього здобувача освіти з освітнього процесу і, як мінімум, переклад його на віддалений режим навчання. Тому захворювання, отримане під час, а не в результаті виконання професійних обов'язків, не є за своєю суттю професійним захворюванням.
 
А ще в поясненні – наступне: між захворюванням та фактом педагогічної професійної діяльності, начебто, немає прямого зв’язку. Вчителі можуть інфікуватися в будь-якому іншому місці. Тому, резюмують у кабміні, для реалізації державного страхування робітників навчальних закладів на випадок інфікування коронавірсуом необхідно внести низку змін у законодавство.