Консультації лікарів онлайн – у Харкові це вже реальність

22.07.2020 12:27   -
Автор:
Фахівці первинної ланки наданя медичної допомоги почали використовувати новий формат консультацій за допомогою відеозв"язку. У медзакладах обладнані ось такі кабінети з усім необхідним устаткуванням. Тож завдяки цьому при спілкуванні онлайн хворий, знаходячись вдома, може отримати відповіді на всі питання, які його цікавлять, а ще рецепт за програмою “Доступні ліки, а також направлення на діагностику, аналізи чи на консультацію до вузьких спеціалістів.
 
От і Наталія Колодяжна сьогодні записана на такий прийом. Жінка має сердцево-судинну патологію та й через свій поважний вік намагається рідше виходити на вулицю. 
 
15 хвилин спілкування. Лікар з'ясовує ситуацію і щодо інших хронічних захворювань, призначає медпрепарати і виписує електронний рецепт.  
 
Наталія Колодяжна пацієнтка КНП "Міська поліклініка №8"
 
Будемо коарегувати і підтримувати відеозв'язок. – Ви знаєте, мене відеозв'язок влаштовує більше, бо сижу вдома, в своїх комфортних умовах, мені більше такий зв"язок подобається. 
 
Головне, кажуть лікарі, що такі відеоприйоми у Харкові – це вже реальність. Тут у міській поліклініці №8 комп'ютером забезпечений кожен лікар, і кожна медсестра і вже 10 робочих місць обладнані відекамерами для онлайн спілкування. А такий формат не тільки зручний, бо надає пацієнтам комфорту та можливість заощаджувати час, а ще й дуже доречний, особливо зараз, в період пандемії коронавірусу, адже дозволяє спостерігати за самопочуттям і тих людей, які знаходяться на самоізоляції. 
 
Вікторія Перхун терапевт КНП "Міська поліклініка №8"
 
Пациенты очень часто звонят, хотят видеть врача, но не всегда есть возможность прийти, есть пациенты на работе, есть у кого инвалидность, есть инфекционные, которых надо наблюдать, но с которыми лучше не контактировать. Это очень удобно. Чтобы и он не заразил никого и мы не подвергались опасности. 
 
Новий електронний сервіс лікарі сприйняли з великим позитивом. Поринули у навчання і в рамках впровадження міської реформи медицини вже освоїли медичну інформаційну систему Helsi, або як її тут називають МІС.  
 
Олена Клименко модератор програми Helsi КНП "Міська поліклініка №8"
 
Вот видеосвязь – это тоже благодаря нашему новому МИСу. Они добавляют новый функционал и каждый раз улучшают новую программу. У нас есть уже электронные рецепты, смс мы отправляем, у нас есть электронные направления, которые мы тоже отправляем. Сейчас у нас разрабатывается електронні взаємодії, электронная карточка пациента. В будущем это уже будет и врачу уже не нужно будет заполнять всю эту бумажную документацию.
 
Міська влада працює над тим, щоб підключити до відеоприйомів усіх лікарів первинної ланки. Але медична реформа у Харкові триває і в подальшому планується приєднати до відеозв"язку і фахівців вторинної ланки та лабораторної діагностики.