Конституционный суд признал законным решение президента о роспуске Верховной Рады

21.06.2019 16:51   -
Автор:
Позачергові парламентські вибори відбудуться у липні. Відповідне рішення прийняв Конституційний суд. Президент України Володимир Зеленський підписав указ про розпуск парламенту, ще у травні. З таким рішенням голови держави не погодились 62 нардепи, та звернулися до суду з поданням. Проте, служителі Феміди визнали рішення Зеленського таким, що відповідає Основному закону. Ухвалюючи рішення, суд посилався на те, що згідно Конституції, Президент має право достроково припиняти повноваження парламенту в разі невиконання вимог статті 83 щодо формування коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді.
 
Верховна Рада (VIII скликання), обрана на позачергових виборах 26 жовтня 2014 року, протягом строку своїх повноважень не відновила в Регламенті Верховної Ради правове регулювання питання припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді, з яким пов'язується початок перебігу місячного терміну формування нової коаліції депутатських фракцій і конституційне право Президента достроково припинити повноваження Парламенту, якщо така коаліція депутатських фракцій не сформована. ))
 
У рішенні зазначено, що між Президентом та Верховною Радою виник конфлікт, щодо підстав дострокового припинення повноважень, який не має правового вирішення, оскільки Конституція України не визначає порядку припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді. Суд констатував, що розв'язання цього конфлікту можливо шляхом проведення позачергових виборів до Верховної Ради України і це відповідає вимогам Конституції.
 
Федір Веніславський Представник Президента України в Конституційному Суді 
 
При підготовці Указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України юридична правота всіх положень була вивірена максимально ретельно і сумнівів щодо неконституційності Указу в цілому чи окремих його положень у нас не було. І Конституційний Суд своїм рішенням лише підтвердив обґрунтованість нашої юридичної позиції. 
 
Рішення Конституційного суду є обов"язковим та не може бути оскаржено. Тож новий склад парламенту українці обиратимуть вже 21 липня.