«Хто, якщо не ми?». Дві сотні мешканців Новобаварського району здали кров для ЗСУ

02.02.2023 21:31   -

Із самого ранку біля виїзної станції обласного центру служби крові зібралися майже 200 людей. Усі ці мешканці Новобаварського району вирішили долучитися до акції «Врятуй життя! Здай кров для ЗСУ». Спочатку потенційні донори реєструються, а медики – обов’язково перевіряють їхній стан здоров‘я.

ІРИНА МАМАТОВА ПРАЦІВНИК ХАРКІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ СЛУЖБИ КРОВІ
Під час реєстрації лабораторія бере кров. Так перевіряють групу крові, резус, а також – гемоглобін. Якщо в людини низький гемоглобін, то його не допускають до донації. Потім людина міряє тиск, проходить бесіду з нашим лікарем, і потім – на донацію.

Лікарі акцентують: до процедури треба ретельно підготуватися. За 48 годин до донації – утриматися від жирного, смаженого, копченого, гострого та іншої шкідливої їжі. Також неможна вживати алкоголь.

ІРИНА МАМАТОВА ПРАЦІВНИК ХАРКІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ СЛУЖБИ КРОВІ
Зранку людина має поснідати. Це може бути каша на воді, солодкий чай, печиво, булочка, компот. Але ми повинні виключити з раціону всі молочні продукти, яйця, банани, горіхи.

Наразі, кажуть працівники центру служби крові, донори необхідні постійно.

ВАЛЕНТИНА ТАРАН ПРАЦІВНИК ХАРКІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ СЛУЖБИ КРОВІ
У наших лікарнях з’являються нові бійці. Також цивільні поранені. Також не скасовуються ургентні операційні заходи, ускладнення після пологів.

За одну донацію вдається отримати до 450 мілілітрів крові. І, в середньому, цього вистачає на порятунок 3 українських військових.

ІРИНА ДОНОР
Конечно! Кто, как не мы? Узнали – в соцсетях выложили. Решила поучаствовать, потому что надо помогать как-то нашим защитникам. Поэтому и решилась. Отлично чувствую себя. Если врач дает добро после осмотра – вообще не страшно, не больно. Все хорошо.

А от харків’янин Дмитро став донором уперше. Хлопець вважає, що цивільні зараз мають тримати надійний тил і постійно допомагати захисникам у боротьбі з ворогом.

ДМИТРО ДОНОР
Я поэтому и пришел. Я хотел еще в начале войны, но было немножко страшно, что попадут в такое здание.

Новобаварський район долучається до таких акцій регулярно. За підрахунками працівників центру служби крові, від літа тутешні мешканці здійснили майже півтори тисячі донацій.

ВАЛЕНТИНА ТАРАН ПРАЦІВНИК ХАРКІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ СЛУЖБИ КРОВІ
Ми привезли сьогодні подяку голові Навобаварського району – Тетяні Анатоліївні Цибульник. Тому що це – професіонал з великої букви, я вважаю. У неї така дуже активна позиції. І саме завдяки їй і її команді сьогодні цей захід відбувся. І люди так активно відгукнулись.

А після процедури всі учасники акції отримують спеціальні гуманітарні набори. Саме так волонтери благодійного фонду «Адра» вирішили підтримати харківських донорів.

НАТАЛІЯ ФІСЕНКО ПРЕДСТАВНИК МІЖНАРОДНОГО БЛАГОДІЙНОГО ФОНДУ «АДРА»
Моя позиція: потрібно допомагати і брати участь у таких акціях, бо наша кров поїде, як то кажуть, на передову. І буде від нас воювати, допомагати нашим хлопцям. У кожного свій фронт, том треба такі акції підтримувати більш активно.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Та й волонтери не залишилися осторонь – десяток представників благодійного фонду також здали кров для ЗСУ.

ОСТАННІ НОВИНИ