Які зміни чекають на пенсіонерів в 2021 році?

26.10.2020 11:19   -
Автор:
Перерахунок пенсій та збільшення вимог до стажу. В мінсоцполітики розповіли, які нововведення чекають на людей поважного віку в 2021 році. Зокрема, в наступному році на пенсію зможуть вийти лише ті, хто матиме 28 років стажу, тобто ця вимога зростає з року в рік. А от докупити стаж коштуватиме 31680 гривень за один рік. До того ж з 2021 підвищать й пенсійний вік. 
 
Міністерство соціальної політики 
 
В Україні з 1 квітня 2021 року пенсійний вік підвищать з 59,5 до 60 років. Наступний перегляд цього показника поки що не планується. Про це йдеться в законі "Про загальнодержавне обов'язкове пенсійне страхування". Законом №0972 право жінок виходити на пенсію раніше за чоловіків пропонували зберегти, проте Верховна Рада цей документ скасувала. 
 
До того ж в 2021 році пенсію поетапно збільшуватимуть, перше підвищення заплановано на січень. Це пов'язано з перерахунком прожиткового мінімуму, його збільшений рівень вже закладений до проекту держбюджету на наступний рік. До речі, за борги, несплачені аліменти, несвоєчасно сплачені кредити чи штрафи можуть арештовувати всі гроші на пенсійній чи зарплатній картці. Та якщо пенсійні виплати поступають на спеціальній рахунок можуть конфіскувати чи заморозити від 20 до 50%. 
 
Національний банк України 
 
Фінансова установа за борги має право звернутися до державного або приватного виконавцю і суд. А вони можуть заарештувати кошти, наявні на ваших рахунках. Документ, що підтверджує законність арешту коштів – постанова виконавця про арешт коштів боржника.
 
Аби арешт з рахунку зняли необхідно звернутися до органів виконавчої служби з довідкою про те, що поточний рахунок використовується виключно для цільових виплат. Цей документ можна отримати в бухгалтерії з місця роботи чи навчання, в пенсійному фонді, та фонді соціального страхування.