ІT-индустрия против усиления правил для ФЛП

19.02.2019 12:35   -
Автор:
ІT-індустрія проти зміни правил для ФОП – фізичних осіб – приватних підприємців. Мова йде про обмеження використання ФОП для виконання роботи повноцінних працівників. Зміни до Кодексу законів про працю, що підготувало Мінсоцполітики, українські IT-шники вважають неприйнятними. 
 
Юрій Антонюк віце-президент аутсорсингової компанії 
 
Зверніть увагу на назву законопроекту: "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників". Це лицемірство. Ви чули коли-небудь масові заяви айтівців про порушення їхніх трудових прав? Упевнений, що інші IT-компанії солідарні з нами. Проект не враховує нинішніх реалій ведення бізнесу і нових форм співробітництва для креативних та IT-професій. 
 
Економісти вважають, що з ФОПами потрібно домовлятись, а не забороняти. Особливо з ІТ-сферою. Бо в ініцівах уряду більше мінусів, ніж плюсів.  
 
Ігор Сілінський економіст
 
Серед мінусів :
– удар по конкурентоспроможності ІТ. Зростає ціна продукту, отже, можливий відтік замовників.
– потенційно можливе зменшення кількості ІТ працівників в Україні, адже, вони мають можливість працювати будь де віддалено і, якщо тут податки вищі, а десь нижчі, буде сенс переміститися туди. Якщо подивитись уважно на ті критерії, які в проекті зазначені, як ознаки трудових відносин, то видно, що під них підпадають і інші аутсорсингові бізнеси: клінінг, харчування та інші. Отже, зросте ціна і на цей продукт.
 
В Кабміні ж заспокоюють, мовляв, нашкодити не збираються. Хочуть лишень вивести всіх на чисту воду.  
 
Андрій Рева міністр соціальної політики 
 
Я хочу заспокоїти: про фізичних осіб – підприємців не йдеться, вони як працювали, так і працюватимуть. Але ті, хто намагається використовувати ці державні механізми для мінімізації своїх платежів до бюджету, з ними ми будемо боротися – щоб вони там про нас не говорили.
 
Володимир Гройсман прем'єр-міністр України 
 
Добре, що у Мінсоцполітики виникла ідея, вони її відпрацювали, повісили на сайт для обговорення. Уряд жодних рішень з цього приводу не приймав, парламент – тим більше. Тому буде розумний підхід, обговорення широке. Висловляться асоціації, скажуть, що добре, що ні, що зараз не на часі. І ми готові до цієї дискусії.