Інтернаціональний торт для великого харків’янина

09.11.2020 10:55   -
Автор:
Майже два десятиліття тому він приїхав до Харкова із Голландії. І вже зараз не можна уявити Харківський зоопарк без цього багатотонного красеня – слона Ауна Нейн Лея. Що став одним із символів міського зоосаду. Власник великого хоботу святкує двадцять третій день народження. 
 
Жанна Сивуха прес-секретар Харківського зоопарку
 
До нашого зоопарку велетень прибув у квітні 2002 року в межах програми Європейської асоціації зоопарків зі збереження і розведення рідкісних видів тварин з Еменського зоопарку, де народився. У цьому зоопарку існує традиція називати всіх слонів бірманськими іменами. Ім'я Аун Нейн Лей в перекладі означає "Народжений переможець". Своєрідною перемогою можна вважати і саме народження Ауна, що стало знаковим. Адже в європейських зоопарках це був перший випадок народження слона в стаді без втручання людей. 
 
За традицією дні народження слонів з Харківського зоопарку, а таких наразі двоє – великі свята, додає Жанна Сивуха. І розпочинаються вони з подарунків. Цього разу на іменинника чекав інтернаціональний торт, шари якого являли собою прапори Голландії, звідки Аун родом, і України, що стала його затишною домівкою. 
 
Жанна Сивуха прес-секретар Харківського зоопарку
 
Кожен шар торту мав наповнення. Нижній заповнили сіном, інші три – асорті зі смаколиків. Тут і банани, і диня, і груші, морква, буряк, капуста, хліб. Торт прикрасили свічками з моркви і буряка, і надписом "23", вирізаним на гарбузах. Вийшло по-справжньому яскраво і святково. У святковому настрої перебував і іменинник. Поки йшли останні приготування подарунка, Аун з цікавістю і нетерпінням чекав свого виходу до вольєру. І тільки-но опинився у ньому, попрямував до торта. Естетичною красою довго не насолоджувався – торт зруйнував і відразу перейшов до дегустації. 
 
Особливо до смаку імениннику припали дині, банани, груші і хліб. Їх слон з’їв в першу чергу, потім перевірив, чи не залишилося цих смаколиків у коробках, і тільки тоді перейшов до іншого частування. З хрумкотом Аун поласував спочатку гарбузовою цифрою 2, а потім і трійкою. Не забув у свій День народження слон і про пустощі. Грав гарбузами, неначе м’ячиками, топтав коробки, підкидував їх догори і надягав на хобот. Отож, сумнівів немає, кажуть кіпери багатотонного ювіляра, іменинник щасливий, бо свято вийшло смачним і цікавим!