«Є план дій у разі обстрілу». Ігор Терехов про готовність Харкова до нового опалювального сезону (відео)

11.10.2023 23:05   -

Опалювальний сезон, ситуація з відбудовою зруйнованої рашистами цивільної інфраструктури – житлових будинків, скорочення чиновників, нові житлові програми і головні причини, що гальмують відбудову цивільних об’єктів. Про все це і не тільки Харківський міський голова говорив зі ЗМІ. Прес-конференцію розпочинали з теми, що на часі – початок нового опалювального сезону. Ігор Терехов, підкреслює, місто готове до пуску тепла. Більш того, є і гарантії щодо забезпечення Харкова газом.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Місто Харків повністю на 100% забезпечений буде газом. Тобто баланс газу у нас є. Так, це дуже великі кошти. Хочу сказати, що нам потрібно буде заплатити тільки НАК «Нафтогазу України» приблизно 4,2 млрд. гривень. Ви розумієте, що це за кошти. При тому, що ми же розуміємо, що у мешканців сьогодні не ті доходи, які були до війни. Так, є певне навантаження на міський бюджет і ми повинні це розуміти. Щось будемо збирати за тепло – харків’яни будуть проплачувати. Але будемо крок за кроком рухатися у цьому напрямку. Важко?! Так, буде важко. І це нам потрібно усім розуміти. Бо йде війна. Але витримаємо. Я впевнений в цьому. На всі виклики ми будемо відповідно діяти . Є певні плани. Є певний план А, Б в разі обстрілу. Тому впевнений в тому, що разом витримаємо і пройдемо опалювальний сезон.

Чи не найбільше питань до мера щодо відбудови житлових будинків. Міський голова визнає, що якраз цей напрямок життєдіяльності міста – є пріоритетним. Щоправда обсяги реконструкцій гальмує брак фінансування.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Ми нічого, знаєте, не бросаємо. Ми будемо відновлювати Північну Салтівку і в цьому році. І наступний рік ми так будемо формувати бюджет міста, так будемо проходити експертизи і в тому числі інструментальні, економічну експертизу це теж дуже важливо, щоб як можна швидше відбудувати Північну Салтівку. Я розумію, що харків’янам потрібно повертатися додому. Я розумію, що потрібно , щоб відбудовувати будинки. Є труднощі. Не все залежить від нас, бо на все це потрібні кошти. І є програми, і є міський бюджет, є державний бюджет, є програма відновлення. Многовекторність бюджетів потрібно направляти сьогодні на відбудову житла. Це головне сьогодні для Харкова.

Щодо будинку в Основ’янкому районі, в якому росіяни 6 жовтня ракетою типу «Іскандер» вбили 2 людей: дитину та бабусі і поранили ще кілька десятків харків’ян, то його місто налаштоване відбудовувати. Верхні поверхи найбільш зруйнованої частини триповерхівки вже демонтовані. На зиму його накриють. В інші під’їзди незабаром міські служби повернуть комунікації.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Сьогодні ми працюємо над проектним рішенням, бо там сходові марші і несущі конструкції нам потрібно обслідувати їх, щоб сказати, як його відбудовувати. Поки що, поки що ми бачимо можливості відбудови. Ми бачимо таку можливість. Всі, хто хотів, ми запропонували готель і вони будуть перебувати там, стільки, скільки це буде потрібно. Ви знаєте, що всі витрати, несемо ми. Ми всі разом, да?! Міський бюджет. І будемо нести далі поки що. Я маю надію, що ми відбудуємо. Не в цьому році. Одразу хочу сказати. Так, як воно є. Це неможливо. І погодні умови, і все. Але в наступному році будемо робити таким чином, щоб відбудовувати.

Щодо перспектив найближчих місяців, то Харків планує звести підземну школу на 450 школярів. Закупити нові вагони метро – тендер вже оголошений. І розробити прийнятну житлову програму, якою б могли скористатися як харків’яни, так і вимушені переселенці. Бюджетний рік 2024 -го для Харкова, наголосив міський голова, буде складним. Щоправда, пріоритети незмінні: основні статті витрат планують скерувати на відбудову житла та соціальну сферу міста.

ОСТАННІ НОВИНИ