Як будуть ліквідовувати наслідки екологічної катастрофи після витоку палива з нафтобази у Харкові

13.02.2024 20:08   -

Великі плями та дуже різкий запах мастильних матеріалів. Так зараз виглядає річка у сквері «Стрілка». Все через виток палива з нафтобази у Немишлянському районі. Через обстріл там були пошкоджені ємності з яких все і вилилось. В результаті надзвичайної ситуації відбулось потрапляння нафтопродуктів в річку Немишля та далі за течією в річки Лопань, Уди, Харків.

БОГДАН ГЛАДКИХ ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ХМР
На сьогоднішній день вживаються всі заходи, як комунальними службами так і профільними службами, щодо наслідків такої ситуації. На сьогоднішній день ми точно знаємо, що «Харківводоканал», який займається постачанням питної води, ця ситуація нас слава Богу не торкнулася. Оскільки за руслом річки водовідбір здійснюється вище ніж місце надзвичайної ситуації але на сьогоднішній день ми бачимо масштаб цієї екологічної катастрофи дійсно вражає, оскільки подібного в Харківській області не було. Тому всі оперативні служби, в тому числі і комунальні служби Харкова, роблять все можливе щоб мінімізувати ці наслідки. І взагалі є комплексна комісія обласного рівня, яка вживає всі заходи для цього ліквідувати ці наслідки.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

БОГДАН ГЛАДКИХ ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ХМР
Є технологічні реагенти, які дозволяють цю нафту збирати, а потім вже йде відбирання матеріалу, що в себе всмоктує саме нафту. І всі ці процеси будуть робитися тільки спеціалізованими службами, що мають відповідні дозволи і ліцензії. Це не звичайна ситуація і є відповідні організації, їх не так багато на території України, які саме будуть займатися профільно ліквідацією наслідків. Наші комунальні служби будуть в цьому допомагати. Це вже буде відбуватися найближчим часом.

БОГДАН ГЛАДКИХ ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ХМР
Окремо, за дорученням Харківського міського голови Ігоря Терехова була позачергово скликана міська комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на якій було прийняте рішення щодо перевірки всіх хімічно небезпечних та вибухонебезпечних об’єктів на території міста Харкова. На сьогоднішній день це 35 об’єктів, що були виявлені. Тому найближчим часом такі перевірки пройдуть з єдиною метою – запобігання виникнення надзвичайних ситуацій у майбутньому. Ми повинні врахувати, що ми не можемо зупинити місто на сьогоднішній день щоб повністю всі нафтобази перестали функціонувати – це життєзабезпечення міста, але в той же час всі вимоги безпеки повинні бути виконані. Тому перша і єдина у нас головна мета – це запобігання таких надзвичайних ситуацій у майбутньому. Для цього вже створена комісія з різних служб, як і еко інспекції так і міських комунальних служб, так і ДСНС, працівників Національної поліції і тому найближчим часом всі ці 35 об’єктів будуть перевірені на предмет виконання вимог чинного законодавства, щодо запобіганням надзвичайних ситуацій.

ОСТАННІ НОВИНИ