Харківські чиновники поділились досвідом з мерами міст Харківщини

11.04.2013 18:41   -
Автор:

Як в Харкові заощаджують на енегозбереженні – мерам з міст Харківщини показують наочно. Ведуть у котельню, де нещодавно був встановлений економічний водонагрівний котел.

Сергій Андреєв директор КП "Харківські теплові мережі"

-Вот два вот такие котла заменяет один вот такой. И при этом потребление газа практически в два раза меньше.

Енергоресурси – гостре питання для усіх міст України, в один голос кажуть чиновники. З кожним роком вартість газу та електрики все дорожчає і дорожчає, тому шукати альтернативу і переходити на нові технології – нагальна потреба.  

Володимир Теличко Люботинський міський голова

-Три года назад электроэнергия составляла 75-76 копеек, сейчас одна гривна двадцать четыре копейки, то есть существенно, пришлось и тариф поднимать и так далее, и так далее.
 
Мер Люботина каже, кілька років тому вони вже перевели деякі свої школи та лікарні на альтернативне опалення – пілетами, а на водонапірних станціях встановили економічне обладнання. Тепер хочуть подивитися як роблять це в місті – мільйоннику і за можливості запровадити напрацьоване Харковом і собі. Інший пункт – освітлення міст. Воно бюджетам виливається в добру копійчину. Але в Харкові знайшли вихід – світлодіодні ліхтарі.

Віктор Кітанін директор Департаменту комунального господарства

-За 4 года мы сэкономили 11,5 миллионов гривен на наружном освещении, бюджетных средств, и они направлены опять как оборотные средства на увеличение количества светоточек.

Наразі, каже Віктор Кітанін місто освітлене на вісімдесят шість відсотків і робота в цьому напрямку триває. Цікавилися мери міст у харківських чиновників і стосовно ОСББ. У містечках з кількатисячним населенням такі об"єднання співвласників – поодинокі.   

Наталія Олексенко Богодухівський міський голова

-В маленьких городах – это ОСМД не более 16 квартир и их тяжело как бы финансировать именно самому ОСББ.

Навідміну від області, в місті вісімсот будинків з формою власності ОСББ і ЖБК. Всі вони гарантовано отримують підтримку міської ради на проведення ремонтних робіт. Окрім цього мерія бере на себе всі фінансові затрати щодо реєстрації ОСББ.

Роман Нехорошков директор Департаменту житлового господарства
 
-Мы на протяжении 5 лет в рамках этой программы выделили более 35 миллионов гривен на различные мероприятия, конкретно по такой форме как ОСМД было выделено чуть более 12 миллионов гривен.

Мери міст Харківщини отримали відповіді на більшість питань, які їх цікавили. І тепер, кажуть, впроваджуватимуть ці знання й у себе в містах.

Олена Мітясова