Децентралізація влади, розширення прав територіальних громад, нова якість адміністративних послуг

11.04.2013 18:45   -
Автор:

Децентралізація влади, розширення прав територіальних громад, нова якість адміністративних послуг – саме так мета реформи місцевого самоврядування, впровадження якої в Україні ініціював Президент. В тому що назріла необхідність чіткого розмежування повноважень і обов'язків між місцевою, державною владою та органами самоврядування, зазначають і на місцях.

Михайло Добкін голова Харківської облдержадміністрації

-Реформа не должна спускаться сверху вниз. Реформа должна основываться исключительно на чаяниях и видениях органов местного самоуправления начиная с небольшого населённого пункта. Как показывает опыт лучших европкйских государств, чем сильнее местное самоуправление, тем сильнеее государство, чем более децентрализована власть, тем лучше решаются вопросы и задачи, которых ждут люди.

З моменту підписання Європейської хартії місцевого самоврядування пройшло вже більше 15 років, але, як зазначають фахівці, жодного її положення так і не було впроваджено українським законодавством, і у місцевого самоврядування не має реальних фінансових можливостей для виконання своїх обов'язків.

Світлана Серьогіна директор НДІ державного будівництва та місцевого самоврядування Національної академії правових наук України

-Та модель місцнвої організації публічної влади, яка є сьогодні не вкладається в жодні традиційні конструкції місцевого самоврядування, які існують в Європейському Союзі. Вона якась гипертрофована, суперечлива, поєднана в конкуренцію компетенцій між місцевими адміністраціями і органами місцевого самоврядування.

Реформа місцевого самоврядування, зазначив в свою чергу голова облради Сергій Чернов, допоможе ефективніше наповнювати місцеві бюджети, обсяг дотацій з держбюджету буде прирівняний до рівня необхідних дотацій на місцях, що допоможе закладати кошти у довгострокові програми. Концепцією реформи заплановано два етапи. Перший – до 2015-го року, під час якого будуть закладені основи для розвитку регіональної політики. Другий – до 2020-го, яким передбачено врегулювання системи адміністративно-територіального устрою на законодавчому рівні.

Сергій Чернов голова Харківської обласної ради

-В результаті ми отримаємо збалансовану і ефективну систему регіонального управлінн з чітким і логічним розподілом повноважень, яка в повній мірі відповідатиме Європейській хартії місцевого саморядування.

В регіоні, за словами губернатора, вже розпочато роботу щодо впровадження реформи, передбачено і проведення громадських дискусій з цього питання.

Михайло Добкін голова Харківської облдержадміністрації

-Единственный путь сдвинуть с мёртвой точки этот вопрос – это создать все условия и поставить такие вопросы при обсуждение, чтобы люди понимали – а) о чём идёт речь, б) зачем им это надо и в) что они получат на выходе.

Координуватиме роботу, зазначив Михайло Добкін, буде робоча група, до складу якої запропоновано включити не тільки представників влади та депутатів всіх рівнів, а і науковців та практиків.

Анжела Сушко