ЕС или Таможенный Союз с Россией. Мнение харьковчан

09.11.2013 15:25   -
Автор:

Юлія Чорна журналіст

-Останні кілька місяців вся країна обговорює одне з найактуальніших питань, що стосується зовнішньої політики держави, – куди тримати курс – на євроінтеграцію чи Митний Союз із Росією. Перевірити, що з цього приводу думають харків"яни, вирішили соціологи.

Свою точку зору в соцопитуванні висловили майже півтори тисячі осіб. Результати виявилися паритетними. При цьому, підкреслюють соціологи, курс на Європу більше підтримує молодь та люди середнього віку.

Микола харків'янин

-Я за ЕС. – Почему? – Почему, потому что я немного дальнобойщиком работал, поездил, посмотрел. Все-таки та Польша как жила, она хуже, чем СССР жила, и как она сейчас живет. Вы бы посмотрели – это небо и земля. Поэтому, как говорят, мудрые к мудрым идут.

Ірина і Тетяна харків'янки

-ЕС. Конечно, только ЕС. ТС нас опять откатит на полвека назад. Сколько можно ходить под валенком. Мы же самостоятельная страна, самостоятельный народ. Надо становиться на ноги.
Ті, кому за 60 – більш прихильно ставляться до союзу з Росією. З вибором не визначилися лише три відсотки опитаних городян.

Поліна харків'янка

-Это тоже палка о двух концах. С одной стороны, ну это лично мне, у меня муж работает в России, мне конечно же, российский союз был бы. А со стороны  каких-то законов – то ЕС было бы.

При цьому фахівці зазначають – незважаючи на те, що найбільш популярна в Харкові Партія Регіонів декларує курс на євроінтеграцію, їхні виборці дотримуються іншої думки.

Антон Авксентьєв керівник аналітичного відділу лабораторії PR-технологій

– 70% избирателей Партии Регионов предпочитают именно ТС, во многом благодаря этому эта альтернатива и побеждает. Наиболее проевропейскими являются избиратели Батькивщины и Удара. Наиболее пророссийски настроены избиратели КПУ – 95% избирателей КПУ выссказываются за ТС.

Якщо ж розглядати окремо від загальнодержавних інтереси Харківського регіону, кажуть експерти, можливості, що пропонують в Європі, місту та області вигідніщі та необхідніщі за російські. І це при тому, що до кордону з Росією рукою подати. Місцеві владники вважають, що саме угода про асоціацію з ЄС дасть поштовх розвитку на Харківщині науки і промисловості.

Михайло Добкін голова Харківської облдержадміністрації

-У Харківщини є свої особливості. За останні роки дуже сильно просунулося сільське господарство, плюс ми маємо серйозні конкурентні переваги – у нас достатньо кваліфікованої робочої сили, яка, у свою чергу, може бути затребувана при будівництві підприємств на території України.

Керманичі ж держави називають курс на євроінтеграцію відкриттям доступу до зони вільної торгівлі з європейськими країнами. При цьому зазначають – Угода з Євросоюзом ні в якому разі не стане перешкодою в розвитку співпраці між Україною та Росією.

Віктор Янукович Президент України

-Україна зацікавлена в глибшій взаємодії з країнами євроазійського простору. Основною зацікавленістю в цій співпраці є стратегічні і економічні інтереси України. Ми не можемо дозволити собі, щоб умови співробітництва з одним Союзом було припинення ліпшої співпраці з іншим. Ми бачимо, що обрана Україною модель співробітництва зі стратегічними партнерами, зона вільної торгівлі є найбільш прийнятною для України на сучасному етапі розвитку країни.