Допомагати і рятувати. Харківські волонтери навчаються тактичній медицині (відео)

08.08.2023 11:39   -

Основи тактичної медицини. Вміння яким варто оволодіти чи не кожному харків’янину. Адже Харків все ще залишається прифронтовим містом. Волонтер з досвідом чи початківець повинен не розгубитися і вміти надати першу медичну допомогу. Це одна з складових цієї непростої професії, тож чим більше знань тим краще.

ОЛЕКСАНДР ВЛАСЕНКО ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ У СПРАВАХ СІМ’Ї, МОЛОДІ ТА СПОРТУ
Ми запросили професіоналів – це центр тактичної медицини «Схід». Це професіонали, які сьогодні навчають наших волонтерів допомагати в екстрених ситуаціях, це оказання першої медичної допомоги, це зупинка кровотечі, це накладання джуту, щоб наші волонтери, якщо не дай Боже, знадобляться ці навики змогли прийти на допомогу людям, з якими вони спілкуються, коли допомагають, їздять. І в цілому в місті, кожен повинен бути готовий надати допомогу харків’янам.

Самі медики кажуть, головне довести всі дії волонтерів до автоматизму, тож наочно демонструють послідовність дій. Так, аби кожен розумів для чого той чи інший крок та що робити далі.

ІГОР МАКАРОВ ІНСТРУКТОР З ТАКТИЧНОЇ МЕДИЦИНИ ГО «ЦЕНТР ТАКТИЧНОЇ МЕДИЦИНИ «СХІД» ІМ. МУХІНА»
Такмед – це правильні дії, у правильний час. Зачасту допомога надана непрофесійним медиком в перші п’ять хвилин, може бути навіть більш цінною для порятунку життя, аніж допомога надана вже професійним медиком, але через 15-20 хвилин.

Особливу увагу медики приділяють стресостійкості учнів, так аби опинившись у реальних умовах, волонтер зміг правильно відреагувати на ситуацію.

ІГОР МАКАРОВ ІНСТРУКТОР З ТАКТИЧНОЇ МЕДИЦИНИ ГО «ЦЕНТР ТАКТИЧНОЇ МЕДИЦИНИ «СХІД» ІМ. МУХІНА»
Як ви бачили при відпрацюванні, скажемо на манекенах зі штучною кров’ю, ми намагаємось симулювати саме вигляд крові, тобто її червоний колір. Це поступово дозволяє людині, хоча б трішечки психологічно звикати до цього. Також під час симулювання, коли ми відпрацьовуємо з нашими слухачами – ми створюємо для них первні стресові умови – це можуть бути гучні звуки, це можуть бути якість фізичні навантаження при виконанні певних вправ. І це все уже дає можливість людям трішечки бути більш зібраними в критичних ситуаціях.

Серед учнів і 36-річний Євген Гримайло. Чоловік каже, записався у школу волонтерів аби допомагати іншим, тому готовий вчитися скільки треба.

ЄВГЕН ГРИМАЙЛО МАЙБУТНІЙ ВОЛОНТЕР, 36 РОКІВ
Найкорисніше те, що можна попрактикуватися на тому, щоб уже вміти це робити. Тому що це обов’язково потрібно кожному знати, і це було б корисно поділитися з іншими людьми, з рідними, щоб також чомусь їх навчити – це буде дуже корисно. Саме головне – це допомога іншим, які потребують цього, тому для себе я так захотів, щоб чим я можу, я допомагаю. І це основне, що від душе це йде, поклик.

Навчаються тактичній медицині і підлітки. Розповідають, ще не доводилось допомагати іншим у реальних ситуаціях, але такі тренінги дозволяють вдосконалити свої навички та розуміти на що спроможний.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ЯРОСЛАВА ЛИТВИНЕНКО МАЙБУТНІЙ ВОЛОНТЕР, 16 РОКІВ
Сьогоднішній день для мене 100% незабутній, я отримала кучу нових навичок, знайомств. Для мене це досить незвично, я навіть ніколи не займалася домедичною допомогою. Для мене це все було: «Воу, я мабуть не допоможу людині, якщо її зустріну». Але після сьогоднішнього тренінгу, я розумію, що це не так важко, не так страшно. Ці знання були для мене дещо важкими, турнікет я навчилася зав’язувати не з першого разу, були помилки. Я не врятувала цю людину, але нам давали багато практики. І зараз це вже для мене «Що там його затянуть».

МАРІЯ ФУРМАН МАЙБУТНІЙ ВОЛОНТЕР, 17 РОКІВ
Я дуже багато чого нового дізналась. Та і все оце ось, ці практики, наприклад, як накладати джуг – я раніше цього взагалі не знала. Тому це дуже корисно було, я дізналася як це робити. І ще я дізналася, що його дуже складно робити і затягувати. Це дуже боляче. Я думала, що це не так. Спікери, які розмовляють з нами, які розказують нам усе це вони з нами як з рідними. Іноді якість шутки бувають, юмор. А не просто, знаєте, як лекція – а щось таке розважальне більше. Мені подобається цей фітбек, тому що коли з тобою намагаються знайти спільну мову. То це дуже круто. Мені подобається.

Майбутні волонтери навчаються різним навичкам протягом 1,5 місяця. Окрім знань з тактичної медицини, дізнаються і про мінну небезпеку; як поводити себе під час обстрілу та інше, що так необхідно знати в умовах війни. У профільному Департаменті міськради наголошують, зацікавлені аби всебічно навчити майбутніх волонтерів та залучати їх до різних проєктів.

ОЛЕКСАНДР ВЛАСЕНКО ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ У СПРАВАХ СІМ’Ї, МОЛОДІ ТА СПОРТУ
Після навчання, кожен волонтер здає тести, проходить екзамен, получає сертифікат – і це сертифікований волонтер, яких в майбутньому ми долучаємо до всіх міських програм, які проходять у місті Харкові. Вони всі приймають участь, як волонтери.

Вже з вересня, кажуть у Департаменті, такі курси хочуть організувати для школярів та студентів, а також залучатимуть ДСНС аби розповісти харків’янам, як поводити себе у надзвичайних ситуаціях: при обстрілах, при виявленні мін та при наданні первинної медичної допомоги.

ОСТАННІ НОВИНИ