До 2020 года в Украине хотят сократить использование налички до 9,5%

09.09.2019 13:17   -
Автор:
Цьогоріч сума готівки у громадян зменшилася на 6,2%. Середня кількість банкнот на одного українця становить 66 штук. Такі дані оприлюднили у Нацбанку ще цієї весни. Там вже давно хочуть прибрати паперові гроші. Регулятор запланував, що вже наступного року відсоток готівки до всіх грошей в економіці буде на рівні 9,5%.  Самі українці все частіше проводять розрахунки за допомогою карток, смартфонів та інших технологій. 
 
Ольга Куничак координатор Комітету електронних платежів Європейської Бізнес Асоціації
 
На сьогодні тільки близько 38% підприємств сегмента малого та середнього бізнесу в Україні пропонують своїм клієнтам можливість розрахуватися карткою, а, наприклад, в Європі ця цифра становить 62%. Мережа POS-терміналів в Україні стабільно зростає, проте, незважаючи на позитивну динаміку, їх кількість залишається недостатньою. В середньому кількість POS-терміналів становить 6,3 тисяч штук на 1 млн населення. При цьому середнє значення цього показника в Європі – більше 26 тисяч.
 
В Уряді планували, що вже 2020 року абсолютно весь бізнес встановлюватиме термінали і забезпечуватимети своїм клієнтам зручні варіанти оплат. Однак постанова, розроблена Мінекономрозвитку, яка мала врегулювати всі питанні у цій сфері – на доопрацюванні.  
 
Дмитро Зарахович керівний партнер українського фінансового оператора 
 
Бізнес розуміє, що вже зараз дуже вигідно всі розрахунки проводити за безготівкою. По-перше, знижуються витрати на інкасацію та ризик крадіжки грошей, по-друге, всі фінансові процеси всередині компанії стають прозорими і легко контрольованими представниками топ-менеджменту фірми. Проблема лише в тому, що багато бізнесів працюють в тіні і тому змушені значну частину фінансових операцій проводити готівкою. Відповідно, разом з виходом бізнесу з тіні зростатиме і частка безготівкових розрахунків.
 
Експерти додають, що статистика останніх 5 років свідчить про те, що популярність безготівкових розрахунків зростає рівномірно, а масштабного переходу на безготівку чекати не потрібно. Проте потрібно аби зросла довіра людей. 
 
Володимир Позній голова EXANTE Україна
 
Наразі безготівкові платежі найчастіше використовуються для невеликих покупок, тоді як великі суми споживачі, як і раніше, вважають за краще зберігати у вигляді готівки, так само як і оплачувати великі покупки. Це наслідки нестійкості курсу гривні попередніми роками.
 
Проте примусово переводити бізнес на безготівкові операції, додають експерти, не можна. Адже в Україні є багато верств населення, які не можуть використовувати електронні способи оплати.