Чи зможуть у харківській підземці виховувати дошкільнят. Стали відомі подробиці (відео)

23.10.2023 14:21   -

Скільки людей, стільки і думок. Проте у цьому найголовніше якість реалізації проекту тим більше, що це стосується наймолодших харків’ян – дошкільнят. Деякі батьки дітей п’ятирічок озвучили Харківському міському голові ідею створення дитячих садочків у підземці. Щось на кшталт «Метрошколи», але для самих наймолодших.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Що стосується дитячих садочків, знаєте, це зовсім інша справа. Хочу сказати, що попит є і дуже великий опит. І коли у нас будуть канікули, коли у нас буде субота, неділя, то теж ми будемо залучати дітей, бо їх батьки хочуть, щоб тут були здійснені підготовчі заняття для маленьких харків’ян. Які ще не пішли до школи, бо ще їх вік не дозволяє, тому ми вивчаємо це питання. Але зробити стаціонарний дитячий садочок під землею і тим паче на станціях метрополітену – недоцільно.

ОЛЬГА ДЕМЕНКО ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ ОСВІТИ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Харківський міський голова журналістам відповів абсолютно правильно, бо він відповів не тільки як очільник міста – він відповів як батько. Він розуміє прекрасно, що в «Метрошколі» наразі можна лише навчатися і то не довгий проміжок часу. Ми в класах «Метрошколи» проводимо лише по 3 уроки незважаючи на те перший чи це клас, чи десятий клас. Які б прекрасні умови не були б тут створені, а вони тут дійсно створені, тут затишно, тут красиво, тут цікаво, але все рівно – це підземка. Крім цього спеціалісти з дошкільної освіти вам чітко скажуть, що є цілий ряд вимог, які необхідно підтримувати для того, щоб тут була дитина дошкільного віку.

Ось на цих архівних кадрах видно, які до війни були створені умови для наймолодших харків’ян у закладах дошкільної освіти. Відкрити їх зараз неможливо і головне це – безпека дітей. Нажаль, кажуть вихователі наймолодших містян, умови в яких повинні знаходитися діти досить складно створити у підземці.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ЯНА ЦИГАНЕНКО ЗАВІДУВАЧ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ (ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОН)
Ми своїм батькам пояснюємо чому це неможливо. Діти дошкільного віку в садочку знаходяться цілий день – з 8.00 до 17.00, інколи до 19.00. За цей час дитина повинна мінімум 2 рази гуляти та дихати свіжим повітрям. У них обов’язково повинна бути денна прогулянка. Потім, у дошкільному закладі організовується триразове харчування. І це харчування не може бути просто «ланчбокс», який би він чудовий не був. Це повинно бути повноцінне харчування, де дитина отримує «перше, друге і компот», як то кажуть. І супчик, і м’яско з гарніром і молочні якісь каші. І це все повинно бути свіже приготоване, майже з «вогню» на стіл дитини. До того ж денний сон для таких дітей просто необхідний, це малі діти і без денного сну, ще в них трохи мозок не справляється з цією життєвою ситуацією. І я так розумію, що просто неможливо організувати і це також «під землею». Діти дошкільного віку ще не повністю контролюють свої фізіологічні потреби, тож нагальне стоїть питання про відвідування туалету, про організацію якихось душових кабін, бо це маленькі діти і може трапитись все, що завгодно. Як це зробити під землею в метро ми не розуміємо. Тому ми батькам пояснюємо, що перебування дітей в підземній «Метрошколі» – це, а ось дитячий садочок організувати неможливо.

Проте є і приємні новини для дошкільнят, кажуть у Департаменті освіти. Це буде також перший досвід серед всіх міст країни.

ОЛЬГА ДЕМЕНКО ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ ОСВІТИ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Ігор Олександрович проініціював прекрасну ідею, ми не з можемо організувати тут роботу дитячих садків, але ми зможемо створити групи короткотривалого перебування. Тобто 2-2,5 години, коли батьки у свій вихідний день приведуть дитину дошкільного віку, тобто з 5 до 6 років, і ми будемо працювати з цими дітьми по підготовці до школи. Бо найважливіше соціалізація. Ми прекрасно знаємо, що наші розумні батьки-харків’яни вони і самі можуть навчити дитину читати і писати, навіть англійської. Але для дитини, для її формування, як особистості їй потрібен дитячий колектив, їй потрібна соціалізація. Тому вже зараз ми будемо напрацьовувати логістику, бо це дуже важливо, поки метрополітен вибудовував нам класи ми майже 2 тижні інтенсивно працювали над логістикою організації цього процесу. Зараз відпрацюємо логістику, попрацюємо з батьками, запропонуємо їм цю ідею і я думаю, що після Нового року. Напевно вже на канікулах зимових, коли батьки будуть вдома, ми їм запропонуємо прийти і привести малюків до «Метрошколи» з метою підготовки їх до майбутнього навчання в перших класах.

ОСТАННІ НОВИНИ