Чорногорія – перша країна Європи, яка подолала коронавірус

25.05.2020 12:22   -
Автор:
Чорногорія стала першою країною Європи, яка поборола коронавірус. Протягом 20 днів у країні не зафіксовано жодного випадку захворювання. А всі, хто раніше був інфікований, повністю одужали. 
 
Дані про відсутність захворюваності оприлюднив інститут громадського здоров"я у Підгориці. Перший випадок коронавірусу виявили в Чорногорії 17 березня. За офіційною статистикою у країні з початку пандемії налічувалося 324 хворих та 9 померлих. Тепер, за словами президента Чорногорії, країна спрямує свої сили на подолання наслідків пандемії.
 
Міло Джованович Президент Чорногорії
 
Нуль хворих!.. Державні органи влади та все чорногорське суспільство продемонстрували високий рівень відповідальності у вирішенні цієї проблеми, а наша система охорони здоров'я довела, що вона організована, віддана своїй справі і компетентна.
 
Кількість заражених та померлих почала зменшуватися в Італії. Вперше з 14 березня кількість пацієнтів у лікарнях сягає менше 10 тисяч. Протягом доби померли 50 людей, це майже вдвічі менше, ніж у суботу, 23 травня, коли смертність становила 119 осіб. Про це свідчать дані Департаменту цивільного захисту Італії.  Вперше з лютого не зафіксували померлих за добу у Ломбардії, яка стала епіцентром зараження. А у Мілані не зафіксовано жодного випадку інфікування. Тож у зв'язку із зниженням кількості інфікованих, з 1 червня відвідувачів прийматимуть музеї Ватикану. Квитки можна буде замовити онлайн, аби уникнути скупчення людей. Музеї працюватимуть за новими правилами: вхід дозволятиметься після температурного скринінгу та за наявності захисної маски.
 
Протягом періоду надзвичайного стану не стягатиметься додаткова оплата за попередній продаж квитків, яка становить 4 євро. Зміняться також години відкриття. Музей можна буде відвідати від понеділка до четверга від 10:00 до 20:00 (остання група входить о 18:00), у п’ятницю та суботу – від 10:00 до 22:00 (останній вхід – 20:00). На період тривання надзвичайного стану скасовано безкоштовні відвідини музею в останню неділю місяця.
 
Вперше з початку карантину Папа Римський Франциск вживу провів недільну молитву. До цього спілкування понтифіка з віруючими проходило онлайн. На площу Святого Патра допустили близько 200 людей, всі вони дотримувалися дистанції.