«Бюджет на 2023 буде надзвичайно жорстким»: Мініфін про формування зарплат, пенсій та соцвиплат

15.08.2022 14:36   -

Обов’язково виділять кошти на фінансування армії, пенсій та зарплат, але максимально скорочуватимуть усі видатки. У міністерстві фінансів прогнозують, що бюджет на 2023 рік буде надзвичайно жорстким. А дефіцит у держкарбниці намагатимуться недопустити за допомогою коштів від партнерів. У той же час, цьогоріч планують збільшити розмір виплат пенсіонерам у два етапи.

Оптимізація видатків, скорочення витрат майже на всі галузі та активне залучення коштів від міжнародних партнерів. Через війну в Україні бюджет на наступний рік буде надзвичайно жорстким, констатує міністр фінансів Сергій Марченко. Мовляв, доведеться повністю переглядати всі видатки, а також – врахувати потенційні проблеми з наповнюваністю та витратами з держскарбниці. При цьому, досі невідомо, який курс гривні закладатимуть у бюджет і чи планується індексація соцстандартів. Водночас, за словами Марченка, обов’язково скорочуватимуть видатки на міністерства.

СЕРГІЙ МАРЧЕНКО МІНІСТР ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

У даному випадку ми просто банально зменшуємо бюджети міністерств на 10%. Уже цього року зменшили на 10%. Просто менший фонд, а далі є різні ідеї про оптимізації. Зараз міністерства проходять різні стрес-тести, оцінку власних політик. Це складний процес. Думаю, будуть певні оптимізаційні процеси запроваджено. Єдине, що я хочу сказати, що великої економії коштів тут не варто очікувати.

Першочергові завдання, пояснює Марченко, – закладання коштів на армію, зарплатню медикам, освітянам, виплати ВПО, а також – забезпечення громадян соцвиплатами та пенсіями.

СЕРГІЙ МАРЧЕНКО МІНІСТР ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Не буде видатків, які не будуть переглянуті. По всім сферам однозначно буде перегляд всіх видатків, оптимізація. У нас бюджет виходить з одного боку надзвичайно складний, тому що складний рік, складні макропоказники, які важко об’єктивно оцінити, багато невідомих. Але з іншого боку – достатньо простий. е бюджет можливостей в умовах війни. Але при цьому є надія, що ми зможемо його профінансувати.

До того ж, через зріст прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, цьогоріч планують ще двічі підвищити пенсії. Це стосуватиметься осіб, які досягли сімдесятирічного віку. При цьому, на збільшені пенсії можуть розраховувати лише жінки зі стажем понад тридцять років і чоловіки – більше тридцяти п’яти. А вже у грудні виплати перерахують для всіх українців. Мінімальна пенсія зросте на шістдесят сім гривень і становитиме дві тисяч дев’яносто чотири гривні. Максимальна – збільшиться майже на сімсот гривень і складатиме майже двадцять одну тисячу. Але більшість людей похилого віку, за статистикою, не отримують пенсій навіть середнього розміру.