Безвиз, сотрудничество с НАТО и поддержка ВСУ. В Харькове прошла встреча Порошенко и Грибаускайте

09.06.2017 17:02   -
Автор:
У Харкові з робочим візитом одразу два президенти – України та Литви. Петро Порошенко та Даля Грібаускайтє обговорили підготовку до Саміту "Україна-ЄС". Далі вийшли на спілкування з журналістами. Петро Порошенко одразу наголошує – сьогоднішня зустріч проходить в історичний момент, коли завершуються останні процедури з ратифікації угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.
 
Петро Порошенко Президент України 
 
Залишилися лічені години до 11 червня, коли Україна отримає безвізовий режим, а українські громадяни вільно по біометричним паспортам можуть подорожувати до країн Європи. Хочу нагадати, у нас тут були деякі коментарі, що ніби-то безвізовий режим вступає о першій ночі, ні, він вступає о 12 годині, тому що у нас із Литвою, із Вільнюсом – той самий час. І наші перші громадяни, за моїм дорученням буде урядова делегація на чолі першого віце-прем'єра в цей день приїде до Вільнюса. 
 
Українські делегації поїдуть до різних європейських міст, каже Петро Порошенко, а в нього відбудеться зустріч на кордоні зі Словаччиною. Далі гарант дякує Президенту Литви за всебічну підтримку на шляху до безвізу.
 
Даля Грібаускайтє Президент Литовської Республіки
 
За ці останні роки ви зробили значно більше, ніж за останні двадцять років. І саме ви відповідаєте за своє майбутнє і саме ви зробили так, щоб це стало можливим. Ми відкрили вам безвіз через те, що ми хочемо привітати вас і ми знаємо, що першим ваш літак приземлиться у нас. І ми хочемо вас першими привітати.
 
Також, відповідаючи на питання журналістів, сторони наголосили на виконанні Мінських домовленостей та продовженні санкцій відносно Росії. Окрім того, Петро Порошенко заявив, що підпише закон про відновлення курсу України на членство в НАТО.
 
Петро Порошенко Президент України 
 
Хочу сказати, що в нас попереду дуже багато роботи, бо критерії для того, щоб претендувати на членство в НАТО є надзвичайно високими. Давайте, ми сьогодні будемо говорити не про формальну сторону подачі заявки, а про те, що Україні потрібно зробити для того, щоб реформувати нашу державу, щоб вона відповідала тим критеріям, які необхідні для членства.
 
Даля Грібаускайтє Президент Литовської Республіки
 
Це клуб лише для країн, які об'єднують демократичні суспільства і саме через це критерії для членства в НАТО є дуже подібними, практично однаковими, як і для членства в ЄС. Це і реформа судової системи, прокуратури, ринкові реформи. Це всі ті кроки, які ви вже зараз робите. Ми говоримо не лише про подачу офіційної заявки, а й про виконання реформ. Процес реформування вашого суспільства та країни є золотим часом, під час якого ви готуєтеся до членства в ЄС чи НАТО. Це золотий час і використовуйте цю можливість і ми будемо поруч.