Атака БпЛА, ситуація на Донецькому напрямку та допомога від США – головне на ранок 9 березня

09.03.2024 11:19   -

Цієї ночі Україну атакували дронами-камікадзе. За даними Повітряних сил ЗСУ, ворог випустив 15 ударних БпЛА типу “Shahed”. Силами ППО було знищено 12 дронів у межах Дніпропетровської, Донецької та Полтавської областей, звітують військові.

За даними голови Дніпропетровської ОВА, внаслідок удару БпЛА зафіксовано влучання у промислове підприємство. Виникла пожежа. Обійшлося без постраждалих. Атакували також і Херсон. Цієї ночі окупанти вдарили авіабомбою. За інформацією ОВА, снаряд впав біля п’ятиповерхівки, будівля зазнала суттєвих пошкоджень. Постраждав 7-річний хлопчик, він – під наглядом медиків.

Протягом доби з артилерії ворог обстрілював і Харківську, Донецьку, Запорізьку, Миколаївську, Сумську та Чернігівську області. За даними військових адміністрацій, є загиблі та пошкодження цивільної інфраструктури.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Українські війська змусили окупантів відступити на Донецькому напрямку. Про це йдеться у звіті Американського Інституту вивчення війни. Аналітики зазначають, що ЗСУ зберігають позиції на західних околицях Бердичів та Орлівки, а також  регулярно контратакують на захід від Донецька в районі Красногорівки та Мар’їнки. Російські війська проводять атаки у межах Іванівського. За даними Генштабу ЗСУ, протягом доби на всіх напрямках фронту відбулось 63 бойових зіткнень.

Республіканці Конгресу США готують новий проєкт допомоги Україні. За даними ЗМІ, серед пропозицій республіканців – виділення частини невоєнної допомоги у формі кредиту.  Російські активи, конфісковані урядом США, також можуть бути використані як застава за кредитами, впевнені посадовці. Відомо, що голосування за критично важливу допомогу для України буде перенесено на квітень з огляду на заплановану двотижневу перерву у роботі Конгресу наприкінці березня.

Україні вдалося врятувати ще 10 українських дітей, які після 24 лютого  опинилися в окупації. Всі вони повернулись додому до своїх рідних. Про це повідомили в організації Save Ukraine. Зазначається, що станом на кінець січня 2024 року в Україну вдалося повернути 518 дітей, серед яких 388 – ті, кого росія депортувала на свою територію.

ОСТАННІ НОВИНИ