2 місяці роботи Державної реєстраційної служби

02.03.2013 21:18   -
Автор:

Олег Дробот начальник Державної реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції

-До первого января 2013 года в сфере регистрации прав действовало огромное количество субъектов: это и разрозненные субъекты Бюро технической инвентаризации, которые работали и функционировали на территории всей страны. Что касается регистрации прав на земельные участки, то их выполняли органы Госкомзема. На сегодня все эти функции выполняет государственная регистрационная служба Украины.

Так вдасться спростити процедуру реєстрації майна. Що ж до прискорення, то завдяки реформі скоротився і сам час, який громадяни витрачали раніше на оформлення документів. Згідно з законом тепер реєстрація прав на нерухомість здійснюється протягом двох тижнів. З першого січня наступного року цей термін не перевищувати п'яти днів. Стосовно процедури здешевлення, ціна на всі види реєстраційних послуг, на відміну від БТІ, тепер теж фіксована.

Еліна Солопіхіна держреєстратор

-Что касается регистрации права собственности, государственная пошлина составляет 119 гривен и оплата за витяг 120.

За два місяці роботи державної реєстраційної служби її послугами скористалися вже близько п'яти тисяч громадян. Всі вони отримали відповіді на запити та оформили різні види майнових прав. Щодо тих багаточисленних черг, на які скаржилися громадяни на початку роботи установи, цей бум викликаний з трьох причин. По-перше, його штучно створили ті громадяни, які хотіли на цьому підзаробити, кажуть в реєстраційні службі. Були навіть зафіксовані випадки, коли деякі особи пропонували платні послуги з формування черг на прийом документів.
 
Олег Дробот начальник Державної реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції

-Так в январе искуственно формировалась очередь, возникал ажиотаж, кто записывался в три часа ночи, кто-то в четыре часа ночи, когда мы с этим вопросом поработали, обратились в правоохранительные органы и эта ситуация исчезла.

Друга причина, пояснюють юристи, ажіотаж виник через незнання законів людьми.

Роман Лихачов адвокат

-Определенный ажиотаж создало незнание населением того, что вводится, людям не объяснили, что не обязательно сразу регистрировать право собственности на те объекты, которые им уже принадлежат. Т.е это не является обязательным, это надо в том случае, когда человек перепродает свое имущество.

Третя причина – до реєстраційної служби почали звертатися люди із документами купівлі-продажу житла, переоформлення спадщини та угод аренди. А за законом оформлювати у реєстраційній службі необхідно тільки первинну реєстрацію нерухомості або землі.

Роман Лихачов адвокат

-Когда человек, допустим, только построил дом, он только выплатил пай за кооперативную квартиру, за кооперативный гараж, вот это называется первичная регистрация, т.е когда еще нет правоустанавливающих документов. Кроме этого, первичная регистрация будет на объекты безхозные, которые никому не принадлежат, а также земельные участки, которые человек получает в собственность, приватизировав, т.е переведя из государственной, коммунальной собственности в собственность частную.

Всі інші питання – вторинної реєстрації вирішуються через нотаріуса. Це в першу чергу стосується договорів дарування, купівлі-продажу, довічного утримання, спадкових угод, оренди. Повний перелік документів вторинної реєстрації може безкоштовно надати будь-який приватний нотаріус.

Олександра Суфіянова кореспондент

-Для прискорення роботи в державній реєстраційній службі створили всі умови. В залі постійно працюють інформатори, які консультуюють людей та відповідають на їхні питання. На стінах же висить уся необхідна інформація, яка потрібна під час оформлення документів.

Державна реєстраційна служба працює щодня з дев'ятої ранку до шостої вечора, окрім неділі. Прийом громадян у суботу, з десятої до шістнадцятої. Також консультації з оформлення будь-яких майнових прав можна отримати за телефоном "гарячої лінії": 725-00-44.