1 трильйон доларів – розмір нереалізованого потенціалу України. Аудит

06.11.2020 12:42   -
Автор:
Аналіз економічної діяльності України за тридцять років. Кабмін представив аудит країни. За його результатами, розмір нереалізованого потенціалу держави за останні десять років становить один трильйон доларів. Прем’єр Денис Шмигаль зазначив, найбільшу частку з недоотримання складає ресурс корисних копалин. За підрахунками Уряду,  правильне використання надр може принести в країну близько чотирьохсот мільярдів доларів.
 
Денис Шмигаль прем'єр-міністр України
 
В Україні є понад 12 тисяч тільки відомих корисних родовищ копалин, і  лише близько третини з них розробляються. Тобто, фактично, це трошки більше 4 тисяч ділянок, які сьогодні знаходяться в розробці. Збільшити видобуток корисних копалин – це не означає збільшити його експорт за кордон в якості сировини, це означає створити основу для створення високотехнологічної продукції з доданою вартістю. В нас є нафта і газ, у нас є дорогоцінні метали.
 
Великі суми, зазначив прем’єр, недоотримала держава і з земельних ресурсів. Згідно результатів аудиту, Україна не використала свій земельний потенціал на вісімдесят п’ять мільярдів доларів. 
 
Денис Шмигаль прем'єр-міністр України
 
29 років вільне розпорядження землею було обмежене. А отже і її цінність було занижено в рази. За цей час у державі зникло понад 5 мільйонів гектарів землі. Розвиток зрощення та інвестицій в сільське господарство було загальмовано на десятиліття, а подекуди зупинено зовсім.
 
Нереалізований потенціал щодо використання водних ресурсів оцінили в дванадцять мільярдів доларів. Лісових – в сорок. Денис Шмигаль наголосив, Україна роками ігнорувала розвиток гідроенергетики. Наразі його використовують лише на половину. 
 
Денис Шмигаль прем'єр-міністр України
 
Ліси, ми мали би збільшувати площу наших лісів та використовувати деревину переважно для розвитку власного меблевого виробництва. Тільки зміна орієнтирів з експорту сировини на виробництво власної продукції дасть Україні щонайменше 40 мільярдів доларів за 10 років.
 
Ефективна система зрощення в південних областях України дала б змогу збільшити врожаї в 2.5-3 рази. Тож, підсумовуючи, Денис Шмигаль зазначив: один трильйон доларів ВВП за 10 років – сума нереалізованого потенціалу країни.