З підозрою на сказ госпіталізований мешканець Чугуївського району Харківської області

16.02.2024 10:56   -
На Харківщині чоловік захворів на сказ після укусу кота

Перші ознаки захворювання, характерні для сказу, – підвищення температури, слабкість, водобоязнь, аерофобія, у чоловіка з’явились 14 лютого. Про це повідомляє Iнфосiтi.

“Напередодні чоловік був покусаний власною кішкою, яка згодом загинула. За медичною допомогою чоловік не звертався. Наразі хворий госпіталізований”, – ідеться в повідомленні обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Нагадаємо, на території Харківської області триває епізоотія сказу. З початку поточного року зареєстровано 25 випадків сказу в 12 ОТГ 6 районів області. Серед захворілих тварин 11 собак, 12 котів, бик та дикий єнотоподібний собака.

Що таке сказ?

Сказ – вірусне захворювання, яке має найвищий рівень смертності серед усіх інфекційних хвороб людини. Вірус сказу вражає центральну нервову систему і після появи симптомів стає невиліковним – 100% хворих людей помирають.

Захворіти на сказ може людина або тварина, якщо їх укусить, подряпає або обслинить інфікована тварина. Водночас через кров чи сечу тварин сказ не передається.

Щоб запобігти зараженню тварин на сказ, їм треба щорічно робити профілактичні щеплення.

Що робити, якщо вас вкусила чи подряпала тварина?

Ретельно (щонайменше упродовж 10 хвилин) промивайте місце ураження проточною водою із господарським милом.

Якнайшвидше зверніться до травмпункту по медичну допомогу для проведення у разі потреби щеплення антирабічною вакциною.

Зазвичай графік вакцинації складається з 5 щеплень: 0-й день (день звернення до лікаря), а потім у третій, сьомий, чотирнадцятий і двадцять восьмий дні.

Антирабічна вакцина є якісною й безоплатною, тож пацієнт не має платити за таку вакцинацію.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ОСТАННІ НОВИНИ