39-річний харків’янин організовував втечі ухилянтів за кордон — СБУ (фото)

25.10.2023 16:50   -
Харків'янин організовував втечі ухилянтів за кордон — СБУ

Співробітники Служби безпеки викрили та блокували на Харківщині ще один канал незаконного виїзду військовозобов’язаних за кордон.

Як повідомляє Інфосіті з посиланням на речника в Управлінні СБ України в Харківській області Владислава Абдулу, за даними слідства, організатором каналу виявився 39-річний харків’янин, переселенець з окупованої частини Луганської області.

Задокументовано, що зловмисник домовлявся про безпідставне внесення чоловіків до інформаційної системи “Шлях” в якості волонтерів благодійного фонду. Це дозволяло ухилянтам безперешкодно виїхати за кордон як водії, які нібито здійснюють доставку гуманітарних вантажів для ЗСУ, і врешті-решт залишитися за кордоном. Така послуга коштувала втікачам 12 тис доларів США.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

До того ж, організатор каналу давав своїм “клієнтам” вказівки і рекомендації як уникнути викриття з боку контролюючих органів під час перетину держкордону. А щоб убезпечити себе – навіть вимагав у втікачів власноручно скласти розписку, що вони нібито зобов’язуються повернутися в Україну з гуманітарним вантажем.

У ході операції оперативники СБУ задокументували одержання організатором каналу від одного із замовників першої частини обумовленої суми. Під час отримання від “клієнта” остаточного розрахунку в розмірі 10 900 доларів та передачі йому відповідних документів зловмисника було затримано “на гарячому”.

На підставі зібраних оперативниками СБУ доказів організатору оборудки повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, вчинене за попередньою змовою групою осіб з корисливих мотивів).

Наразі йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. За такий злочин ділку загрожує до 9 років тюрми з конфіскацією майна.

Тривають слідчо-оперативні дії для притягнення до відповідальності усього кола осіб, причетних до функціонування цього незаконного каналу.

Викриття та документування протиправної діяльності здійснювали співробітники СБУ в Харківській області спільно зі слідчими Нацполіції за процесуального керівництва обласної прокуратури.

ОСТАННІ НОВИНИ